MENI
23.4.2009

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA ODBRANU I SIGURNOST



Na danas održanoj 37. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH podržani su principi Prijedloga zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH  a glasanje o Prijedlogu zakona o odbrani BiH odgođeno je za narednu sjednicu uz zaključak da se od Doma zatraži odobrenje roka od 15 dana kako bi se sa ministrom odbrane i zamjenicima obavio razgovor o predloženom zakonu.

Zajednička komisija danas se odredila povodom nasilničkog akta u dvorištu Suda BiH od 21. 04. 2009. godine. Najoštrije je osuđen čin nasilničkog ponašanja koji se desio u dvorištu Suda BiH 21. 04. 2009. godine a koji je uznemirio cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost i nanio štetu ugledu bosanskohercegovačkih institucija. 
Od Ministarstva pravde BiH se zahtjeva da bez odlaganja, a najkasnije u roku od sedam dana, dostavi cjelovitu i preciznu Informaciju o ponašanjima pripadnika Sudske policije u navedenom događaju. Zaključeno je da se traži od Ministarstva sigurnosti BiH Informacija o ponašanju svih policijskih agencija za sprovođenje zakona u ovom događaju te da se ona dostavi u roku od sedam dana. U istom roku, traži se da Ministarstvo pravde i Visoko sudsko i tužilačko vijeće, u okviru svojih nadležnosti kad je u pitanju sudska vlast, sagleda sve aspekte navedenog slučaja, analizira ih i o tome dostavi informaciju Zajedničkoj komisiji sa određenim prijedlogom mjera. Istovremeno, Zajednička komisija izražava zahvalnost sredstvima informiranja u BiH koji su konkretan događaj problematizirali i ukazali na njegove izuzetno štetne posljedice za bh. društvo u cjelini.  
Članovi Zajedničke komisije su primili k znanju informacije o održanom sastanku s članovima Komisije za nadzor nad radom obavještajnog servisa Narodne skupštine Slovačke Republike, u Sarajevu, 02. 04. 2009. godine, zatim Izvještaj o pohađanju seminara o temi: “Evropska sigurnosna politika – ESDP“, Beograd, od 23. do 27. 03. 2009. godine i informaciju o pohađanju seminara o temi: “Kodeks ponašanja OSCE-a i ispunjavanja vojnopolitičkih obaveza“, Sarajevo, 07. i 08. aprila 2009. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću