MENI
27.4.2009

OKONČANA 28. SJEDNICA DOMA NARODA



Na danas održanoj 28. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije o nastojanju za postizanje saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o dopuni Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH.

Nije usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Po hitnom postupku je usvojen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH i Prijedlog zakona o zrakoplovstvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Prijedlog zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH je usvojen u drugom čitanju. U komisiju za usaglašavanje teksta zakona sa komisijom Predstavničkog doma iz Doma naroda su imenovani: iz reda bošnjačkog naroda Adem Ibrahimpašić, iz reda hrvatskog naroda Rudo Vidović i iz reda srpskog naroda Zoran Koprivica.  
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u drugom čitanju. Usvojeno je 12 amandmana delegata Hilme Neimarlije i jedan amandman delegata Zorana Koprivice, a zatim je u drugom čitanju usvojen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. U komisiju za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona sa komisijom Predstavničkog doma iz Doma naroda su imenovani: iz reda bošnjačkog naroda Hilmo Neimarlija, iz reda hrvatskog naroda Ivo Miro Jović i iz reda srpskog naroda Dušanka Majkić.  
U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.  
U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA, čiji je predlagač Predstavnički dom. Usvojen je prijedlog zaključka delegata Hazima Rančića kojim se zadužuje Vijeće ministara i nadležno ministarstvo da zbog poremećaja na tržištu i ogromnog deficita u međusobnoj razmjeni poljoprivrednih proizvoda, poduzmu aktivnosti za iznalaženje odgovarajućih rješenja u pravcu zaštite poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini.    
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom, nije imao potrebnu entitetsku većinu i ide na usaglašavanje Kolegija Doma naroda.  
U prvom čitanju su usvojeni: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, Prijedlog zakona o poštama Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Graničnoj policiji BiH, Prijedlog okvirnog zakona o osnovama naučnoistraživačke djelatnosti i koordinaciji unutrašnje i međunarodne naučnoistraživačke saradnje, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Na današnjoj sjednici su usvojeni Izvještaji o radu: Ustavnopravne komisije, Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije i Komisije za finansije i budžet Doma naroda za 2008. godinu. Također su usvojeni Izvještaji o radu zajedničkih komisija za 2008. godinu: Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničke komisije za evropske integracije, Zajedničke komisije za administrativne poslove i Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku. 
Usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2008. godinu, uz zaključak da se zaključci svih komisija oba doma PSBiH o Izvještaju o radu Vijeća ministara dostave Vijeću ministara. Usvojena su dva zaključka koja je predložila zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Dušanka Majkić, kojim Dom naroda nalaže Vijeću ministara da napravi jedinstvenu metodologiju izrade izvještaja svih institucija BiH i da se izvještaji o radu institucija BiH dostavljaju najkasnije do 31.03. tekuće godine, za prethodnu godinu.
Usvojen je Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju za 2008. godinu, čiji je podnosilac Državna regulatorna komisija za električnu energiju. 
Za narednu sjednicu Doma naroda je odloženo izjašnjavanje o Izvještaju o radu i poslovanju Radio-televizije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu i o Izvještaju o finansijskom poslovanju Radio-televizije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu. 
Zbog podnošenja neopozive ostavke je potvrđeno razrješenje Ive Bradvice, ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.  
U Ad hoc komisiju za sprovođenje procedure imenovanja ombudsmena za ljudska prava umjesto Ive Bradvice iz Doma naroda su imenovani: iz reda hrvatskog naroda Branko Zrno, iz reda bošnjačkog naroda Alma Čolo i iz reda srpskog naroda Drago Ljubičić, dok su u Ad hoc komisiju za sprovođenje procedure za imenovanje Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana, kao nezavisnih tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine iz Doma naroda imenovani: iz reda srpskog naroda Dušanka Majkić, iz reda bošnjačkog naroda Hazim Rančić i iz reda hrvatskog naroda Branko Zrno. 
Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore; Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između Bosne i Hercegovine i Crne Gore za 2007. godinu na osnovu Instrumenta za pretpristupnu pomoć, komponenta II – prekogranična saradnja; Aranžmana između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Koreje u vezi sa zajmom iz sredstava Fonda za unapređenje ekonomske saradnje; Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bugarske o međunarodnom drumskom prevozu putnika i robe; Sporazuma između Kraljevine Belgije i Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Republike Moldavije, Crne Gore, Republike Srbije i Misije za privremenu upravu UN-a na Kosovu, u ime Kosova, u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a 1224 o privilegijama i imunitetima Sekretarijata Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi; Ugovora o izvedbama i fonogramima Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu; Ugovora o autorskom pravu Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu; Sporazuma o zajmu između Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske i Izvozno-uvozne banke Koreje (Vladina agencija za EDCF) - Projekat modernizacije bolnica u Bosni i Hercegovini – faza II; Sporazuma o sredstvima zajma između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Kraljevine Španije, koju zastupa Kancelarija kreditnog instituta – Finansiranje sistema otpadnih voda u opštini Široki Brijeg; Sporazuma o sredstvima zajma između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Kraljevine Španije, koju zastupa Kancelarija kreditnog instituta – Finansiranje sistema vodosnabdijevanja u opštini Ljubuški; Sporazuma o sredstvima zajma između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Kraljevine Španije, koju zastupa Kancelarija kreditnog instituta – Finansiranje sistema otpadnih voda u općini Fojnica. (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću