MENI
29.4.2009.

OKONČANA 52. SJEDNICA ZASTUPNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 52. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija Bosne i Hercegovine je usvojen u drugom čitanju.  

Prijedlog zakona o odvjetništvu Bosne i Hercegovine nije usvojen u drugom čitanju. Na Prijedlog zakona je usvojeno sedam amandmana zastupnika Sefera Halilovića. Usvojen je prijedlog zaključka zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma, Milorada Živkovića kojim Zastupnički dom zadužuje Predsjedništvo BiH da razmotri mogućnost koje mu pruža Ustav BiH u razmatranju dalje sudbine Zakona o odvjetništvu BiH.  
Prijedlog okvirnog zakona o osnovama znanstvenoistraživačke djelatnosti i koordinaciji unutarnje i međunarodne znanstvenoistraživačke suradnje Bosne i Hercegovine je usvojen u drugom čitanju.  
Na prijedlog Kluba zastupnika SNSD-a odloženo je razmatranje i izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o poštama Bosne i Hercegovine radi stvaranja mogućnosti za podnošenje novih amandmana sukladno članku 118. (3) Poslovnika Doma.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine je usvojen u drugom čitanju.  
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora i Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH. 
Prijedlog zakona o parlamentarnom vojnom povjereniku BiH, čiji su predlagatelji zastupnici Šefik Džaferović i Adem Huskić je usvojen u prvom čitanju.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj Dom naroda i Prijedlog zakona o osiguranju proporcionalne etničke zastupljenosti u organima uprave i lokalne samouprave u BiH nisu usvojeni u prvom čitanju. 
Prijedlog zakona o trošarinama Bosne i Hercegovine je usvojen u prvom čitanju. 
Povjerenstvu za financije i proračun je odobreno produženje roka za dostavljanje izvješća o Prijedlogu zakona o javnim nabavama. 
Prijedlog revidirane strategije Bosne i Hercegovine za sprovođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i o zaključcima proisteklim iz rasprave usaglašenim u nadležnom povjerenstvu upućen je u Kolegij na usaglašavanje.
Usvojena su Godišnje izvješće Centralne banke Bosne i Hercegovine za 2008. godinu i Financijsko izvješće Centralne banke Bosne i Hercegovine za 2008. godinu. 
Usvojeno je Izvješće o aktivnostima Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine za 2008. godinu. Usvojen je Prijedlog zaključka Povjerenstva za financije i proračun kojim se zahtjeva od Koordinacionog odbora vrhovnih institucija za reviziju da razmotri mogućnost sveobuhvatnije financijske revizije institucija Republike Srpske i Federacije BiH koje su u nadležnosti Ureda za reviziju institucija Republike Srpske i Ureda za reviziju institucija Federacije BiH. 
Usvojeno je Izvješće o utrošku sredstava Predsjedništva Bosne i Hercegovine za 2008. godinu.  
Usvojeno je Izvješće o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za razdoblje od 01. 01. 2008. godine do 16. 02. 2009. godine, sa prijedlogom zaključaka Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava, prava djeteta, mlade, useljeništvo, izbjeglice, azil i etiku. Prema usvojenim zaključcima Državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH nastavit će sa radom do preuzimanja ovih poslova od strane Ministarstva civilnih poslova sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri. Predmeti po kojima je završen postupak revizije vratit će se prvostupanjskim tijelima od kojih su izuzeti, a Izvješće kao informacija biti dostavljen ministarstvima koja su vodila prvostupanjski postupak i donosila odluke o dodjeljivanju državljanstva BiH kao i nadležnim pravosudnim organima radi nadležnog postupanja. Također je usvojen prijedlog zaključka zastupnika Šemsudina Mehmedovića koji je formuliran u dvije tačke: „Zadužuje se Državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH da objavi javni poziv osobama koje su dobile državljanstvo BiH, a porijeklom su sa prostora bivše SFRJ da dostave dokumentaciju na osnovu koje su dobile državljanstvo BiH“ i „Zadužuje se Komisija da nastavi reviziju i onih predmeta gdje nedostaje dokumentacija zbog oštećenja na način da se traži od matičnog ureda na osnovu čega je izvršen upis u matičnu knjigu državljana.“ 
Uz prijedlog zaključka zastupnika Branka Dokića je usvojen Izvješće o radu i financijsko izvješće Agencije za poštanski promet BiH za 2008. godinu. 
Usvojeno je Izvješće o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2008. godinu.  
Usvojeno je Izvješće Privremenog zajedničkog povjerenstva za utvrđivanje stare devizne štednje građana BiH položene na račune domicilnih banaka i filijala u BiH. Usvojeni su prijedlozi zaključaka povjerenstva: „Imajući u vidu da je veliki broj štediša u ratnom razdoblju ostao bez štednih knjižica PSBiH nalaže svim institucijama koje raspolažu podacima o staroj deviznoj štednji da izdaju duplikate štednih knjižica ili druge pisane dokaze njenim vlasnicima, uključujući vrstu i iznos deviznih sredstava. Sve institucije BiH koje raspolažu podacima o staroj deviznoj štednji dužne su ih, na zahtjev vlasnika stare devizne štednje i njihovih nasljednika, staviti na raspolaganje. PSBiH nalaže svim institucijama u BiH koje su se bavile poslovima stare devizne štednje da u suradnji sa entitetskim ministarstvima financija, Direkcijom za financije Brčko distrikta BiH, poslovnim bankama i povjerenstvima odmah pristupe sravnjenju stanja na računima stare devizne štednje s vlasnicima ili njihovim nasljednicima. Za štediše koje nisu zadovoljne, na ovaj način, utvrđenim iznosom njihove stare devizne štednje treba ostaviti mogućnost da mogu sudbenim putem dokazivati stvarni iznos njihove stare devizne štednje. PS BiH poziva sve nadležne institucije BiH da, sukladno važećem Zakonu i presudom Ustavnog suda BiH, izvrše emisiju vrijednosnih papira kako bi se spriječila daljnja diskriminacija građana u BiH po tom osnovu. Pitanje vrijednosnih papira treba regulirati tako da to rješenje bude prihvatljivo za štediše što podrazumijeva definiran rok dospijeća, garantiranu gotovinsku isplatu kao i mogućnost korištenja drugih načina isplate prije roka dospijeća sukladno tržišnim uvjetima poslovanja. Imajući u vidu predložene zaključke, kao i stavove udruge štediša, Privremeno zajedničko povjerenstvo predlaže PSBiH da osnuje radnu skupinu koja će izraditi i PSBiH dostaviti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama o izmirenju obveza po osnovu računa stare devizne štednje.“
U povodu Izvješća o radu Vijeća ministara BiH za 2008. godinu usvojena su dva zaključka zastupnika Denisa Bećirovića. Prvim zaključkom Zastupnički dom PS BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana dostavi Izvješće Domu o uzrocima koji dovode do izrazito niskog stupnja realizacije planiranih aktivnosti Vijeća ministara, a posebno zakona. Drugim zaključkom Zastupnički dom PSBiH formira posebno Istražno povjerenstvo sa ciljem da u roku od 45 dana ispita i dostavi Izvješće koji sadrži podatke o cijenama, načinu kupovine i opravdanosti kupovine automobila koje je Generalno tajništvo Vijeća ministara kupilo od 15. travnja 2008. do 15. travnja 2009. godine. 
Usvojena je Inicijativa zastupnika Slavka Jovičića da se na sjednici Doma razmatra „Izvješće Državne agencije za istrage i zaštitu o dostavljanju Izvješća o počinjenom kaznenom djelu protiv više osoba iz Republike Srpske“. Također je usvojena Inicijativa zastupnika Željka Kuzmanovića da se na sjednici  Doma razmatra „Izvješće Tužiteljstva BiH o načinu primanja i daljem postupanju u svezi s dostavljanjem Izvješća Državne agencije za istrage i zaštitu o počinjenom kaznenom djelu protiv više osoba iz Republike Srpske“.  
Usvojena je inicijativa zastupnika Adema Huskića i Šemsudina Mehmedovića za izmjenu Odluke o ograničenju uvoza putničkih automobila, teretnih vozila i automobilskih guma.  
U zajedničko povjerenstvo obaju domova radi usaglašavanja teksta Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iz Zastupničkog doma su imenovani: Husein Nanić, Slavko Matić i Branko Dokić.  
U zajedničko povjerenstvo obaju domova radi usaglašavanja teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH iz Zastupničkog doma su imenovani: Remzija Kadrić, Milica Marković i Martin Raguž. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću