MENI
29.4.2009

OKONČANA 52. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 52. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine je usvojen u drugom čitanju.  

Prijedlog zakona o advokaturi Bosne i Hercegovine nije usvojen u drugom čitanju. Na Prijedlog zakona je usvojeno sedam amandmana poslanika Sefera Halilovića. Usvojen je prijedlog zaključka zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Milorada Živkovića kojim Predstavnički dom zadužuje Predsjedništvo BiH da razmotri mogućnost koje mu pruža Ustav BiH u razmatranju dalje sudbine Zakona o advokaturi BiH.  
Prijedlog okvirnog zakona o osnovama naučnoistraživačke djelatnosti i koordinaciji unutrašnje i međunarodne naučnoistraživačke saradnje Bosne i Hercegovine je usvojen u drugom čitanju.  
Na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a odloženo je razmatranje i izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o poštama Bosne i Hercegovine radi stvaranja mogućnosti za podnošenje novih amandmana u skladu sa članom 118. (3) Poslovnika Doma.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine je usvojen u drugom čitanju.  
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora i Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH. 
Prijedlog zakona o parlamentarnom vojnom povjereniku BiH, čiji su predlagači poslanici Šefik Džaferović i Adem Huskić je usvojen u prvom čitanju.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Dom naroda i Prijedlog zakona o obezbjeđenju proporcionalne etničke zastupljenosti u organima uprave i lokalne samouprave u BiH nisu usvojeni u prvom čitanju. 
Prijedlog zakona o akcizama Bosne i Hercegovine je usvojen u prvom čitanju. 
Komisiji za finansije i budžet je odobreno produženje roka za dostavljanje izvještaja o Prijedlogu zakona o javnim nabavkama. 
Prijedlog revidirane strategije Bosne i Hercegovine za sprovođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i o zaključcima proisteklim iz rasprave usaglašenim u nadležnoj komisiji upućen je u Kolegij na usaglašavanje.
Usvojeni su Godišnji izvještaj Centralne banke Bosne i Hercegovine za 2008. godinu i Finansijski izvještaj Centralne banke Bosne i Hercegovine za 2008. godinu. 
Usvojen je Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine za 2008. godinu. Usvojen je Prijedlog zaključka Komisije za finansije i budžet kojim se zahtjeva od Koordinacionog odbora vrhovnih institucija za reviziju da razmotri mogućnost sveobuhvatnije finansijske revizije institucija Republike Srpske i Federacije BiH koje su u nadležnosti Ureda za reviziju institucija Republike Srpske i Ureda za reviziju institucija Federacije BiH. 
Usvojen je Izvještaj o utrošku sredstava Predsjedništva Bosne i Hercegovine za 2008. godinu.  
Usvojen je Izvještaj o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za period od 01. 01. 2008. godine do 16. 02. 2009. godine, sa prijedlogom zaključaka Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku. Prema usvojenim zaključcima Državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH nastavit će sa radom do preuzimanja ovih poslova od strane Ministarstva civilnih poslova u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri. Predmeti po kojima je završen postupak revizije vratit će se prvostepenim organima od kojih su izuzeti, a Izvještaj kao informacija biti dostavljen ministarstvima koja su vodila prvostepeni postupak i donosila odluke o dodjeljivanju državljanstva BiH kao i nadležnim pravosudnim organima radi nadležnog postupanja. Također je usvojen prijedlog zaključka poslanika Šemsudina Mehmedovića koji je formuliran u dvije tačke: „Zadužuje se Državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH da objavi javni poziv osobama koje su dobile državljanstvo BiH, a porijeklom su sa prostora bivše SFRJ da dostave dokumentaciju na osnovu koje su dobile državljanstvo BiH“ i „Zadužuje se Komisija da nastavi reviziju i onih predmeta gdje nedostaje dokumentacija zbog oštećenja na način da se traži od matičnog ureda na osnovu čega je izvršen upis u matičnu knjigu državljana.“ 
Uz prijedlog zaključka poslanika Branka Dokića je usvojen Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2008. godinu. 
Usvojen je Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2008. godinu.  
Usvojen je Izvještaj Privremene zajedničke komisije za utvrđivanje stare devizne štednje građana BiH položene na račune domicilnih banaka i filijala u BiH. Usvojeni su prijedlozi zaključaka komisije: „Imajući u vidu da je veliki broj štediša u ratnom periodu ostao bez štednih knjižica PSBiH nalaže svim institucijama koje raspolažu podacima o staroj deviznoj štednji da izdaju duplikate štednih knjižica ili druge pisane dokaze njenim vlasnicima, uključujući vrstu i iznos deviznih sredstava. Sve institucije BiH koje raspolažu podacima o staroj deviznoj štednji dužne su ih, na zahtjev vlasnika stare devizne štednje i njihovih nasljednika, staviti na raspolaganje. PSBiH nalaže svim institucijama u BiH koje su se bavile poslovima stare devizne štednje da u saradnji sa entitetskim ministarstvima finansija, Direkcijom za finansije Brčko distrikta BiH, poslovnim bankama i komisijama odmah pristupe sravnjenju stanja na računima stare devizne štednje s vlasnicima ili njihovim nasljednicima. Za štediše koje nisu zadovoljne, na ovaj način, utvrđenim iznosom njihove stare devizne štednje treba ostaviti mogućnost da mogu sudskim putem dokazivati stvarni iznos njihove stare devizne štednje. PS BiH poziva sve nadležne institucije BiH da, u skladu sa važećim Zakonom i presudom Ustavnog suda BiH, izvrše emisiju vrijednosnih papira kako bi se spriječila daljnja diskriminacija građana u BiH po tom osnovu. Pitanje vrijednosnih papira treba regulirati tako da to rješenje bude prihvatljivo za štediše što podrazumijeva definiran rok dospijeća, garantiranu gotovinsku isplatu kao i mogućnost korištenja drugih načina isplate prije roka dospijeća u skladu sa tržišnim uslovima poslovanja. Imajući u vidu predložene zaključke, kao i stavove udruženja štediša, Privremena zajednička komisija predlaže PSBiH da osnuje radnu grupu koja će izraditi i PSBiH dostaviti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje.“
Povodom Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH za 2008. godinu usvojena su dva zaključka poslanika Denisa Bećirovića. Prvim zaključkom Predstavnički dom PS BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana dostavi Izvještaj Domu o uzrocima koji dovode do izrazito niskog stepena realizacije planiranih aktivnosti Vijeća ministara, a posebno zakona. Drugim zaključkom Predstavnički dom PSBiH formira posebnu Istražnu komisiju sa ciljem da u roku od 45 dana ispita i dostavi Izvještaj koji sadrži podatke o cijenama, načinu kupovine i opravdanosti kupovine automobila koje je Generalni sekretarijat Vijeća ministara kupio od 15. aprila 2008. do 15. aprila 2009. godine. 
Usvojena je Inicijativa poslanika Slavka Jovičića da se na sjednici Doma razmatra „Izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu o dostavljanju Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv više lica iz Republike Srpske“. Također je usvojena Inicijativa poslanika Željka Kuzmanovića da se na sjednici  Doma razmatra „Izvještaj Tužilaštva BiH o načinu primanja i daljem postupanju u vezi s dostavljanjem Izvještaja Državne agencije za istrage i zaštitu o počinjenom krivičnom djelu protiv više lica iz Republike Srpske“.  
Usvojena je inicijativa poslanika Adema Huskića i Šemsudina Mehmedovića za izmjenu Odluke o ograničenju uvoza putničkih automobila, teretnih vozila i automobilskih guma.  
U zajedničku komisiju obaju domova radi usaglašavanja teksta Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iz Predstavničkog doma su imenovani: Husein Nanić, Slavko Matić i Branko Dokić.  
U zajedničku komisiju obaju domova radi usaglašavanja teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH iz Predstavničkog doma su imenovani: Remzija Kadrić, Milica Marković i Martin Raguž. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću