MENI
4.5.2009

OKONČAN RAD KONFERENCIJE PREDSJEDAVAJUĆIH PARLAMENATA ČLANICA JADRANSKO JONSKE INICIJATIVE



Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Milorad Živković učestvovao je u radu VII Konferencije predsjedavajućih parlamenata članica Jadransko-jonske inicijative koja je održana danas u Atini.

Pod predsjedavanjem Dimitrisa Sioufasa, predsjednika Parlamenta Grčke, učesnici Konferencije su diskutovali su o aktuelnim i važnim temama iz sfere regionalne saradnje, razvoja i vrsta turizma, energije i ekoloških izazova.
U završnom dijelu ovog značajnog skupa usvojeni su Zaključci u kojima se, između ostalog, još jednom podržava i podsjeća na ključnu ulogu parlamenata u jačanju kooperacije među zemljama Inicijative. Istovremeno, izražena je podrška svojim vladama koje su pod grčkim predsjedavanjem i u radnim grupama dale odgovore i reagirale na krucijalna pitanja u oblasti transporta, razvoja malih i srednjih preduzeća, turizma, kulture, univerzitetske saradnje, zaštite okoliša i zaštite od požara.
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković podsjetio je prisutne na važnost protoka robe, kapitala te interakcije i komunikacije ljudi u zemljama članicama i u tom kontekstu pozvao na liberalizaciju viznog režima prema Bosni i Hercegovini, najprije njenim stavljanjem na listu tzv. "Bijelog Šengena" a potom i potpunim ukidanjem viznog režima za građane BiH.
Učesnici Konferencije izrazili su podršku nastavku parlamentarnog dijaloga i zajedničkog djelovanja u Jadransko-jonskoj inicijativi te planiranim aktivnostima pod narednim, italijanskim predsjedavanjem. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću