MENI
5.5.2009

Susreti Delegacije Parlamentarne skupštine BiH tokom drugog dana boravka u zvaničnoj posjeti Iranu



Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja boravi u službenoj radnoj posjeti Iranu, susrela se danas sa iranskim ministrom vanjskih poslova Manouchehr Mottakijem zatim predsjedavajućim Skupštine vjerskih vođa, Ajatolahom Hashemi Rafsanjanijem, te predsjednikom Iransko-bosanskohercegovačke grupe prijateljstva koja djeluje pri iranskom Parlamentu, Sulejmanom Jafarsadehom.

U vrlo otvorenim razgovorima još jednom je konstatirano da odlične političke odnose dvije zemlje ne prate i dobri odnosi na ekonomskom planu. U tom kontekstu naglašeno je, između ostalog, i da zemlje našeg regiona imaju znatno bolju trgovinsku razmjenu sa Iranom te da nema razloga da na tom polju Bosna i Hercegovinu bilježi zaostatak. Stoga se mnogo nade polaže se u predstojeće susrete predstavnika iranske i bosanskohercegovačke Vanjskotrgovinske komore kao i privrednika koji će činiti delegacije dvije zemlje.
Ministar vanjskih poslova Irana, Manouchehr Mottaki danas je članovima naše Delegacije koju čine predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić, predsjedavajući Doma naroda Ilija Filipović i član Grupe bosanskohercegovačko-iranskog prijateljstva, poslanik u Predstavničkom domu Lazar Prodanović, ponudio jačanje naučno-kulturne saradnje dvije zemlje kroz povezivanje univerziteta i stipendiranje bosanskohercegovačkih postdiplomaca i doktoranata. 
Inače, iranske domaćine interesiralo je aktuelno političko stanje u Bosni i Hercegovini i, kako je rečeno, unutrašnji integrativni procesi u našoj zemlji. Ovo je bila i prilika da članovi naše Delegacije doznaju više o aktuelnim problemima sa kojima se susreće Iran i njegovo neposredno okruženje a Lazar Prodanović uputio je poziv iranskoj Grupi prijateljstva sa BiH da do kraja ove godine posjeti našu zemlju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću