MENI
13.5.2009

OKONČANA 53. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 53. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je usvojen zaključak da se odlaže dalja rasprava i izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o akcizama Bosne i Hercegovine u drugom čitanju dok Komisija za finansije i budžet od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje ne dobije mišljenje o, u međuvremenu, prispjelim amandmanima na ovaj zakonski prijedlog.    

Prijedlog zakona o okviru devizne politike u Bosni i Hercegovini nije usvojen u prvom čitanju.  
Prijedlog zakona o upotrebi znakovnog jezika, čiji su predlagači poslanici Beriz Belkić, Milorad Živković i Niko Lozančić je usvojen u prvom čitanju.  
Usvojen je zaključak da se Prijedlog odluke o pristupanju izmjenama Ustava BiH čiji su predlagači poslanici Kluba SDA prosljeđuje Ustavnopravnoj komisiji da od svih ranijih inicijativa i zaključaka predloži model pristupanja promjenama Ustava BiH.
Usvojen je Izvještaj o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH. Uz ovaj Izvještaj su usvojeni prijedlozi zaključaka poslanika Huseina Nanića da Predstavnički dom prihvata preporuke navedene u Izvještaju i zadužuje Vijeće ministara BiH da analizira preporuke, te da u roku od 90 dana poduzme potrebne aktivnosti iz njegove nadležnosti. Centralna izborna komisija i Vijeće ministara BiH se zadužuju da dostave Informaciju o realizaciji preporuka Predstavničkog doma u roku od 120 dana.
Na današnjoj sjednici je usvojen Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH i o radu Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH i Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period od 1.1.2008. do 31.12.2008. godine.
Usvojen je zaključak da se Privremeni izvještaj Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava uputi Komisiji za finansije i budžet radi donošenja stava o projektu.  
Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlog mjera iz nadležnosti Vijeća ministara BiH za ublažavanje uticaja globalne ekonomske krize na privredu Bosne i Hercegovine, uz zaključak da se Prijedlog mjera vrati Vijeću ministara na doradu.  
Usvojena je Strategija prevencije i borbe protiv nasilja u porodici u BiH za period od 2009. do 2011. godine.
Usvojen je Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provođenje Aneksa VII.Dejtonskog mirovnog sporazuma. 
Odgođeno je izjašnjavanje o Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2008. godinu do naredne sjednice, odnosno dok se ne obezbjedi prisustvo glavnog tužioca na sjednici Predstavničkog doma.   
Odgođeno je izjašnjavanje o Informaciji Ministarstva sigurnosti BiH o stanju sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini. 
Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o nastojanju za postizanje sporazuma o identičnom tekstu Zakona o agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi.  
Usvojena je inicijativa poslanika Momčila Novakovića u vezi s „Razmatranjem položaja i mjera za poboljšanje položaja građana BiH koji su bili zaposleni i nastanjeni u Republici Hrvatskoj, a u periodu od 1991. do 1995. godine su otpušteni s posla.” Usvojeni su zaključci da Predstavnički dom obavezuje Vijeće ministara da iz sredstava rezervi odvoji neophodan minimum sredstava za Udruženje građana otpuštenih radnika iz Republike Hrvatske “UGOR” iz Jelaha (Tešanj) i Republičko udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske, državljana BiH (Banja Luka) za sudske sporove, uz obavezu da se za trošenje tih sredstava na kraju kalendarske godine podnesu izvještaji. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržava Plan mjera koje je potrebno preduzeti za rješavanje problema građana BiH koji su bili zaposleni u Republici Hrvatskoj i otpušteni su s posla u periodu 1991.-1995. godine koje je usvojilo Vijeće ministara BiH na 78. sjednici održanoj 26.02.2009. godine, uz obavezu za dostavljanje izvještaja o realizaciji predviđenih mjera.
Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Albanije o readmisiji lica koja ilegalno borave, Prvog amandmana na Kreditni sporazum potpisan 25. jula 2005. između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Kraljevine Španije, koju zastupa Ured kreditnog instituta – Finansiranje sistema vodosnabdijevanja u općini Olovo, Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore o provođenju zajedničkih patrola uz zajedničku državnu granicu.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću