MENI
18.5.2009.

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА СПОЉНУ И ТРГОВИНСКУ ПОЛИТИКУ, ЦАРИНЕ, САОБРАЋАЈ И КОМУНИКАЦИЈЕ



На данашњој 26. сједници Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине донесен је закључак да се за Предлог закона о заштити домаће производње унутар Споразума ЦЕФТА, предлагач Представнички дом ПСБиХ, од Колегијума Дома народа затражи продужење рока амандманске фазе.

Подржана су начела Предлога закона о поступку склапања и провођења међународних уговора, предлагач Савјет министара БиХ.
Комисија је усвојила Извјештај о раду и Финансијском пословању Агенције за поштански саобраћај БиХ за 2008. годину, као и Извјештај о раду Управног одбора Извозно-кредитне агенције БиХ за 2008. годину.
Дата је сагласност те предложено Дому народа за давање сагласности за ратифицирање Протокола против незаконите производње и трговине ватреним оружјем, његовим дијеловима, компонентама и муницијом, којим се допуњује Конвенција Уједињених нација против транснационалног организованог криминала, Протокола између Министарства безбједности БиХ и Министарства унутрашњих послова и јавне управе Црне Горе о спровођењу заједничких патрола уз заједничку државну границу, Споразума између Савјета министара БиХ и Савјета министара Републике Албаније о раедмисији лица која ирегуларно бораве и Првог амандмана уз Споразум о зајму потписан 25. јула 2002. године између Босне и Херцеговине, коју заступа Министарство финансија и трезора БиХ, и Краљевине Шпаније, коју заступа Канцеларија кредитног института – Финансирање система водоснабдијевања у општини Олово.
Комисија је, након разматрања извјештаја и информација које је доставило Министарство иностраних послова БиХ, примило к знању информацију о састанку Комитета за спољне послове Европског парламента (AFET) који је одржан у Бриселу 31. 03. 2009. године, извјештај о посјети министра иностраних послова БиХ, Свена Алкалаја, Републици Хрватској, извјештај о посјети Салија Берисхе, премијера Републике Албаније.
Примљене су к знању информације о либерализацији визног режима – писмо осам министара држава чланица ЕУ упућено Европској комисији, односно предсједавајућем Вијећа ЕУ, у вези с либерализацијом визног режима за земље западног Балкана, о ратификацији Споразума о стабилизацији и придруживању с БиХ, и о пленарном засједању Европског парламента – усвајање резолуције о Западном Балкану и БиХ.
Чланови Комисије су разматрали извјештај о међународним активностима парламентарних комисија и делегација ПСБиХ, те примили к знању извјештај с парламентарног семинара о теми: „Визе и управљање границама који је одржан у Бриселу од 31. 03. до 01. 04. 2009. године, забиљешку са састанка Бериза Белкића и Илије Филиповића с Мониторинг тимом Секретаријата Савјета Европе, извјештај са састанка Комитета за културу, науку и образовање (Париз, 10. марта 2009. године) и Комитета за правне послове и људска права (Берлин, 23. и 24. марта 2009. године) Парламентарне скупштине Савјета Европе.
Такођер, примљен је к знању извјештај са 120. засједања Скупштине Интерпарламентарне уније, које је одржано у Адис Абеби до 05. до 10. априла 2009. године, забиљешка са састанка чланова Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ с делегацијом Заједничке комисије за европске послове Парламента Ирске, одржан у Сарајеву 04. 03. 2009. године и извјештај с 11. међупарламентарног састанка Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ с делегацијом Европског парламента за односе са земљама југоисточне Европе, одржан у Бриселу 20. и 21. јануара 2009. године.  (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу