MENI
20.5.2009.

OKONČANA 29. SJEDNICA DOMA NARODA



Na danas održanoj 29. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je primljeno k’ znanju Izvješće o radu i poslovanju Radio-televizije Bosne i Hercegovine u 2007. godini.

Usvojeno je Mišljenje Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze sa prijedlozima dva zaključka. “Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zahtijeva od Upravnog odbora Radio-televizije BiH da u svom radu dosljedno poštuje odredbe Zakona o Javnom radio-televizijskom sustavu BiH i Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu BiH kao osnovnih zakonskih dokumenata čijim je donošenjem Parlamentarna skupština BiH stvorila okvir za zakonsko djelovanje unutar Javnog radio-televizijskog sustava i Javnog radio-televizijskog servisa BiH” i “Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH traži od Vijeća ministara BiH da osnuje radnu skupinu u kojoj bi bili eksperti iz oblasti javnog emitiranja sa zadatkom da procijene usklađenost Zakona o Javnom radio-televizijskom sustavu BiH i Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu BiH sa Ustavom BiH i europskim standardima iz ove oblasti, te da na osnovu toga bude sačinjen prijedlog za eventualne izmjene i dopune ovih zakona.”              
Na današnjoj sjednici je primljeno k’ znanju Izvješće o financijskom poslovanju Radio-televizije Bosne i Hercegovine u 2007. godini. Usvojeni su zaključci 1, 2 i 5 Povjerenstva za financije i proračun. Povjerenstvo je konstatiralo da je Ured za reviziju institucija BiH radio Izvješće o reviziji Javnog radio-televizijskog servisa BiH za 2005. i 2006. godinu i ocijenila financijsko poslovanje BHRT negativnom ocjenom uz napomenu da financijsko izvješće ne prikazuju realno i objektivno u svim značajnijim aspektima financijski položaj i rezultate poslovanja BHRT na dan 31.12.05. i 31.12.2006. godine, te da izvješća nisu sukladna općeprihvaćenim računovodstvenim standardima. Povjerenstvo je zaključilo i da je Izvješće o reviziji poslovanja BHRT za 2007. radila komercijalna revizorska kuća “Revsar” koja je dala mišljenje sa kvalifikacijom kao i da je BHRT dao dvije hipoteke, i to: hipoteku od 4.03.2004. na prostor površine 7.520 m2 na procijenjeni iznos od 9.787.921 KM i hipoteku od 9.08.2004. na procijenjeni iznos od 5.752.232 KM.            
Usvojeno je Izvješće Zajedničkog povjerenstva za usuglašavanje teksta o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine.
Usvojeno je Izvješće Zajedničkog povjerenstva za usuglašavanje teksta Prijedloga zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, dok nije usvojeno Izvješće Povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Prijedlogu zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme.  
Usvojeno je Izvješće Povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Zaključku koji je predložila izaslanik Dušanka Majkić, a u svezi s Informacijom o kaznenim djelima protiv dostojanstva ličnosti i morala u BiH, s naglaskom na kaznena djela krijumčarenja i trgovine ljudima, u 2006. i 2007. godini i prvih devet mjeseci 2008. godine.  
Nije usvojeno Izvješće Povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH.  
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, čiji su predlagatelji izaslanici: Ilija Filipović, Sulejman Tihić i Dušanka Majkić usvojen je po žurnom postupku, sukladno članku 122. Poslovnika Doma naroda.
Usvojen je Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o trošarinama BiH po skraćenom postupku, sukladno članku 121. Poslovnika Doma naroda.  
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za rad i zapošljavanje BiH čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH usvojen je u drugom čitanju.
Na današnjoj sjednici je u drugom čitanju usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija BiH čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH. U Povjerenstvo za usuglašavanje teksta zakona sa povjerenstvom Zastupničkog doma su imenovani: Božo Rajić, iz reda hrvatskog, Adem Ibrahimpašić iz reda bošnjačkog i Drago Ljubičić iz reda srpskog naroda. 
U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog okvirnog zakona o osnovama znanstvenoistraživačke djelatnosti i koordinaciji unutarnje i međunarodne znanstvenoistraživačke suradnje i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.  
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o fiskalnim kasama, čiji je predlagatelj Zastupnički dom, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH i Prijedlog zakona o parlamentarnom vojnom povjereniku Bosne i Hercegovine, čiji su predlagatelji izaslanici Branko Zrno i Slobodan Šaraba.  
U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora. Uz ovaj Prijedlog zakona je usvojen zaključak Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze: “S obzirom da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH još nije završio proceduru usvajanja Prijedloga zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, produžava se amandmanska faza za ovaj prijedlog zakona do 48h prije održavanja sjednice Povjerenstva na kojoj će biti razmatran.”  
U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.  
Usvojena su Godišnja Izvješća Centralne banke BiH za 2008. godinu i Financijsko Izvješće Centralne banke BiH za 2008.  
Na današnjoj sjednici je usvojeno Izvješće o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za razdoblje od 1.1.2008. do 16.2.2009., s prijedlozima zaključaka Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava, prava djeteta, mlade, useljeništvo, izbjeglice, azil i etiku. U ovim zaključcima se kaže da se prihvata Izvješće Državne komisije i nalaže se Vijeću ministara BiH da izvrši zaključke Parlamentarne skupštine BiH, donijete na odvojenim sjednicama Zastupničkog i Doma naroda od 13. i 25.02. 2008. i zaključke usvojene po Izvješću za razdoblje od 1.01.2008. do 30.06.2008.g. Državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH nastavit će sa radom do preuzimanja ovih poslova od strane Ministarstva civilnih poslova sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri. Predmeti spisa po kojima je završen postupak revizije vratit će se prvostupanjskim organima od kojih su izuzeti, a Izvješće kao informacija biti dostavljen ministarstvima koja su vodila prvostupanjski postupak i donosila odluke o dodjeljivanju državljanstva BiH kao i nadležnim pravosudnim organima radi nadležnog postupanja.       
Usvojena su Izvješća o radu i Financijsko izvješće Agencije za poštanski promet BiH za 2008. godinu i Izvješće o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2008. godinu.  
Usvojen je prijedlog zaključka Povjerenstva za financije i proračun nadležnog povjerenstva o Izvješću o radu Ureda za razmatranje žalbi za 2008. godinu kojim se zadužuje predsjedateljica Povjerenstva za financije i proračun Doma naroda da razgovara sa predsjedateljem Vijeća ministara BiH o rješavanju problema u  Uredu za razmatranje žalbi.  
Usvojeno je Izvješće o radu Pravobraniteljstva BiH za razdoblje od 1.1.2008. do 31.12.2008.  
Usvojeno je Izvješće Privremenog zajedničkog povjerenstva za utvrđivanje stare devizne štednje građana BiH položene na račune domicilnih banaka i filijala u BiH sa prijedlozima zaključaka povjerenstva. „Imajući u vidu da je veliki broj štediša u ratnom razdoblju ostao bez štednih knjižica PSBiH nalaže svim institucijama koje raspolažu podacima o staroj deviznoj štednji da izdaju duplikate štednih knjižica ili druge pisane dokaze njenim vlasnicima, uključujući vrstu i iznos deviznih sredstava. Sve institucije BiH koje raspolažu podacima o staroj deviznoj štednji dužne su ih, na zahtjev vlasnika stare devizne štednje i njihovih nasljednika, staviti na raspolaganje. PSBiH nalaže svim institucijama u BiH koje su se bavile poslovima stare devizne štednje da u suradnji sa entitetskim ministarstvima financija, Direkcijom za financije Brčko distrikta BiH, poslovnim bankama i povjerenstvima odmah pristupe sravnjenju stanja na računima stare devizne štednje s vlasnicima ili njihovim nasljednicima. Za štediše koje nisu zadovoljne, na ovaj način, utvrđenim iznosom njihove stare devizne štednje treba ostaviti mogućnost da mogu sudbenim putem dokazivati stvarni iznos njihove stare devizne štednje. PS BiH poziva sve nadležne institucije BiH da, sukladno važećem Zakonu i presudom Ustavnog suda BiH, izvrše emisiju vrijednosnih papira kako bi se spriječila daljnja diskriminacija građana u BiH po tom osnovu. Imajući u vidu predložene zaključke, kao i stavove udruženja štediša, Privremeno zajedničko povjerenstvo predlaže PSBiH da osnuje radnu skupinu koja će izraditi i PSBiH dostaviti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama o izmirenju obveza po osnovu računa stare devizne štednje.“ Osim ovih, usvojena su još dva zaključka Privremenog zajedničkog povjerenstva za utvrđivanje stare devizne štednje kojim Parlamentarna skupština BiH zahtijeva od nadležnih institucija da istraže ko je, kada i kako potrošio staru deviznu štednju i da se Vijeće ministara obvezuje da sukladno Zakonu preduzme mjere za rješavanje pitanja stare devizne štednje u Ljubljanskoj i Investbanci Beograd, te da je obavijesti o preduzetim bilateralnim aktivnostima na rješavanju ovog pitanja.        
U stalno izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnu skupštinu Mediterana je potvrđeno imenovanje Mehmeda Suljkanovića i Nike Lozančića iz Zastupničkog doma i Dušanka Majkić iz Doma naroda.
Data je suglasnost za ratificiranje Protokola između Ministarastva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutarnjih poslova i javne uprave Crne Gore o provođenju zajedničkih ophodnji uz zajedničku državnu granicu, Prvog amandmana na Kreditni sporazum potpisan 25. srpnja 2002. godine između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo financija i trezora BiH, i Kraljevine Španjolske, koju zastupa Ured Kreditnog instituta – Financiranje vodoopskrbnog sustava u općini Olovo, Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o ponovnom prihvatu (readmisiji) osoba koje ilegalno borave i  Protokola protiv nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem, njegovim dijelovima, komponentama i streljivom, kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminala. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću