MENI
10.6.2009

OKONČANA 55. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 55. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Prijedlog zakona o graničnoj kontroli, Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i Prijedlog zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme usvojeni su na zahtjev Vijeća ministara po hitnom postupku.   

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH usvojen je u drugom čitanju.  
Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH ide na naknadno usaglašavanje.  
Prijedlog zakona o parlamentarnom vojnom povjereniku BiH, čiji su predlagači poslanici Šefik Džaferović i Adem Huskić usvojen je u drugom čitanju.  
Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o poštama BiH.  
Prijedlog zakona o upotrebi znakovnog jezika, čiji su predlagači poslanici Beriz Belkić, Milorad Živković i Niko Lozančić usvojen je u drugom čitanju.  
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH usvojen je u prvom čitanju.  
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku usvojen je u prvom čitanju.
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojen u prvom čitanju.  
Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora nije usvojen u drugom čitanju.         Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.  
K’ znanju je primljena Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2008. godinu, čiji je podnosilac Tužilaštvo BiH.  
Usvojen je Izvještaj o radu BHRT-a za 2008. godinu i Upravnog odbora RTVBiH (BHRT) za 2007. i 2008. godinu. Također je usvojen Izvještaj o  finansijskom poslovanju BHRT-a za 2008. godinu, s pregledom korekcija Finansijskih izvještaja BHRT za 2007. i 2008. godinu.  
K’ znanju su primljeni: Izvještaj Vijeća ministara BiH o realizaciji obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH, Informacija Ombudsmena za ljudska prava BiH o zatečenom stanju u 2008. godini i aktivnostima preduzetim u 2009. godini i Informacija  o stanju sigurnosti u BiH u 2008. godini. U skladu sa zaključkom sa 47. sjednice Doma, koja je održana 4. marta 2009., k’ znanju je, također, primljena Informacija Ministarstva sigurnosti BiH o stanju sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini.
Potvrđena je odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o imenovanju Mladena Simića za zamjenika ministra komunikacija i transporta BiH i Živka Marjanca za zamjenika ministra odbrane za politiku i planiranje BiH.  
U skladu sa zaključkom sa 52. sjednice Doma, održane 29.04.2009. u Posebnu istražnu komisiju su imenovani: Adem Huskić, Denis Bećirović, Slavko Matić, Vinko Zorić, Mirko Okolić, Branko Dokić, Haži Jovan Mitrović, Sefer Halilović, Rifat Dolić, Jerko Ivanković Lijanović, Sadik Ahmetović i Milica Marković.     
Usvojen je Prijedlog Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, da se kolegiji oba doma obrate Visokom predstavniku za BiH radi davanja mišljenja o Zaključku Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.
Data je saglasnost za ratifikaciju: Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prijelazima, Aneksa II. Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o finansiranju projekta u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštava u BiH, Dodatnog protokola Krivičnopravne konvencije protiv korupcije (ETS 191), koji je potpisan u Strasbourgu 15. maja 2003., Evropske konvencije o obavještenjima o stranom pravu s Dodatnim protokolom, Amandmana na Konvenciju o osnivanju Vijeća za carinsku saradnju, Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i MUP-a Republike Srbije o provođenju zajedničkih patrola uz zajedničku državnu granicu i Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i MUP-a Republike Srbije o održavanju redovnih sastanaka predstavnika na državnom, regionalnom i lokalnom nivou. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću