MENI
26.6.2009

BERIZ BELKIĆ I HALID GENJAC RAZGOVARALI SA PIERR MIRELOM, DIREKTOROM GENERALNE DIREKCIJE EVROPSKE KOMISIJE ZA ZAPADNI BALKAN



Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac, razgovarali su danas sa Pierr Mirelom, direktorom Generalne direkcije Evropske komisije za Zapadni Balkan o reformskim procesima koji se provode u BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Belkić je rekao da su okolnosti u kojima se u BiH provede reformski procesi otežane zbog nezadovoljavajuće ekonomske situacije i činjenica da postojeća ustavnopravna struktura vodi podjelama u BiH.
„Međutim, činjenica je i da smo nedavno po hitnom postupku usvojili set zakona koji su uslov za liberalizaciju viznog režima, kao i da svakodnevno vršimo pritisak na Vijeće ministara da se ostali neophodni zakoni što prije stave u proceduru“, istakao je Belkić. 
Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije, Halid Genjac je rekao da je ključno pitanje pitanje ko je glavni subjekt za provođenje reformskih procesa u BiH. „Mi smo još uvijek na pretpolitičkom nivou, kada se više govori o tome šta su nadležnosti države i entiteta, a manje o tome šta je važno za evropske integracije“, naglasio je Genjac. 
Ipak, sugovornici su se složili da uprkos svim preprekama članstvo BiH u Evropskoj uniji nema alternativu. „EU ne napušta BiH i ne ostavlja je na cjedilu“, rekao je Mirel demantirajući - kako je sam rekao - „ponekad u javnosti prisutna razmišljanja da Evropska unija odustaje od Bosne i Hercegovine.“ (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću