MENI
9.7.2009

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKU I TRGOVINSKU POLITIKU, CARINE, SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE



Na danas održanoj 28. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, podržan je Prijedlog zakona o konkurenciji, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 

Podržani su principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, uz zaključak kojim se traži od Doma produženje roka amandmanske faze. 
Članovi Komisije su dali pozitivno mišljenje uz preporuku Domu naroda za davanje saglasnosti za ratificiranje većeg broja sporazuma i konvencija sa preporukama. 
Izvještaj o radu Upravnog odbora RTV BiH za 2007. i 2008. godinu je primljeno k znanju a usvojen je Izvještaj o radu RTV BiH za 2008. godinu. Donesen je zaključak kojim Dom naroda zadužuje Upravni odbor da ubrzano nastavi sa realizacijom aktivnosti na provođenju tendera za izbor konsultantske kuće za izradu strategije konsolidacije RTV-a BiH, za procjenu vrijednosti imovine, za izradu računovodstvenih politika i za reviziju marketing poslovanja. 
Članovi Komisije nisu podržali Rang-listu kandidata za člana Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda. 
Primljena je k znanju informacija Ministarstva vanjskih poslova BiH o stanju i razvoju DKP mreže Bosne i Hercegovine. Tokom rasprave Komisija je zaključila kako informacija nije ponudila odgovore na sve zaključke iz posljednje Zajedničke sjednice oba doma PSBiH koji su doneseni prilikom rasprave o stanju i razvoju u DKP mreži. Zaključeno je da Dom naroda zatraži od Ministarstva vanjskih poslova BiH da u saradnji sa Predsjedništvom BiH dopuni informaciju o stanju i razvoju u DKP mreži u skladu sa zaključcima s posljednje Zajedničke sjednice domova.
Komisija je primila k znanju izvještaj i informacije Ministarstva vanjskih poslova BiH kao i izvještaj o međunarodnim aktivnostima komisija i delagacija Parlamentarne skupštine BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću