MENI
25.8.2009

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, utvrđeno je postojanje ustavnog osnova i podržani su principi Prijedloga Amandmana II na Ustav BiH, čiji je predlagač Klub poslanika SBiH. 

Ustavnopravna komisija je utvrdila da su Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač poslanik Jerko Ivanković Lijanović i Prijedlog zakona o slobodnim zonama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usklađeni sa Ustavom i pravnim sistemom BiH. 
Utvrđeno je da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nisu podržani principi ovog zakonskog prijedloga. Ustavnopravna komisija je dva puta razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, ali nije prihvatila njegove principe, uz obrazloženje da zatvaranje kandidatskih listi nije metod u borbi za proporcionalnu zastupljenost spolova u izbornom procesu i da otvorene liste trebaju ostati kao demokratsko dostignuće od kojeg se ne treba odstupiti.
Komisija je jednoglasno utvrdila postojanje ustavnog osnova i podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH, čiji je predlagač poslanik Adem Huskić.
Na današnjoj sjednici, Ustavnopravna komisija je utvrdila postojanje ustavnog osnova i podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Utvrđeno je postojanje ustavnog osnova i podržani su principi: Prijedloga zakona o primjeni Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom, Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara. 
U drugom čitanju su podržani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o imunitetu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama, čiji su  predlagači poslanici Sefer Halilović, Vinko Zorić, Mirko Okolić, Šemsudin Mehmedović, Denis Bećirović, Velimir Jukić i Adem Huskić.
Komisija se nije opredijelila o Zahtjevu Ustavnog suda BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA i usvojila je zaključak da se Ustavnom sudu BiH uputi dopis u kojem će biti navedena hronologija koja je prethodila usvajanju Zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA u Parlamentarnoj skupštini BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću