MENI
1.9.2009

RUKOVODSTVO ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA EKONOMSKE REFORME I RAZVOJ RAZGOVARALO SA DELEGACIJOM EVROPSKE KOMISIJE



Predsjedavajući Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH Zoran Koprivica i prvi zamjenik predsjedavajućeg Bajazit Jašarević, danas su sa predstavnicima Evropske komisije razgovarali o popisu stanovništva, procedurama potrebnim za usvajanje zakona o popisu stanovništva, kao i tome kada se u Parlamentarnoj skupštini BiH može očekivati usvajanje pomenutog zakona.

Predsjedavajući Koprivica je rekao kako u BiH postoji svijest da je popis stanovništva preduslov za evropske integracije i da Evropska unija u članstvo neće primiti nijednu zemlju koja nema preciznu evidenciju o svom stanovništvu, dok je Jašarević popis ocijenio kao važan korak u napretku BiH. „Usaglasili smo se da je potrebno donijeti zakon o popisu stanovništva, ali je ovo pitanje opterećeno pitanjem Ustavnih reformi i popisa državne imovine“, istakao je Jašarević. 
Predstavnici delegacije Evropske komisije su tokom susreta naglasili da je popis stanovništva koristan jedino ako daje pouzdane podatke i da je jedan od najvažnijih instrumenata za razvoj bilo koje zemlje. Istaknuto je da će većina zemalja svijeta obaviti popis u periodu od 2010. do 2011. godine. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću