MENI
1.9.2009

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE DOMA NARODA



Na danas održanoj 41. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržan je Prijedlog zakona o upotrebi znakovnog jezika, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Također, podržani su principi i načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Članovi Komisije su utvrdili mišljenje kojim su protiv Zahtjeva Ilije Filipovića, predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, da se uputi Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma CEFTA.
U vezi Zahtjeva za autentičnim tumačenjem člana 37. Zakona o javnim nabavkama BiH, čiji je podnosilac Work d.o.o. iz Bijeljine, odlučeno je kako je odredba člana 37. Zakona o javnim nabavkama BiH jasna, te da se ne može različito primjenjivati i stvarati dvojbe u primjeni. Odlučeno je da, budući kako je norma jasna, nije potrebno provoditi postupak autentičnog tumačenja člana 18. stav (3) Zakona o osiguranju depozita u bankama, podnosilac Centralna izborna komisija BiH. 
Komisija je utvrdila da nije nadležna u vezi Zahtjeva za autentičnim tumačenjem člana 5. stav (2) Zakona o osnivanju Nezavisnog operatera sistema u BiH, čiji je podnosilac NOSBiH iz Sarajeva. 
Članovi Komisije su upoznati sa Dopisom Ustavnog suda BiH u vezi sa zahtjevom Smaje Mašovića i drugih koji je podnesen zbog neispunjenja obaveza BiH preuzetih Sporazumom o pitanju sukcesije, od 18. 05. 2009. godine, kao i sa Inicijativom za pokretanje postupka ocjene zakonitosti Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika, tereta i opasnih tvari, koja je upućena od Udruženja poslodavaca Federacije BiH. 
Također, članovi su upoznati i sa Odlukom o pristupanju izmjenama i dopunama Ustava BiH te odlučili da se u ime Ustavnopravne komisije na sjednici Doma naroda uputi delegatsko pitanje u vezi realizacije Odluka o pristupanju izmjenama i dopunama Ustava BiH.  
Primljen je k znanju Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije za period 01. 01. do 30. 06. 2009. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću