MENI
2.9.2009

OKONČANA 59. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 59. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su u drugom čitanju usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o imunitetu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, čiji su predlagači poslanici Sefer Halilović, Vinko Zorić, Mirko Okolić, Šemsudin Mehmedović, Denis Bećirović, Velimir Jukić i Adem Huskić, dok je Prijedlog zakona o slobodnim zonama u Bosni i Hercegovini usvojen u prvom čitanju. Uz ovaj Prijedlog zakona su usvojeni zaključci Kluba poslanika SDA.               

Prijedlog zakona o primjeni Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom je usvojen u prvom čitanju, dok na naknadno usaglašavanje idu Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH.  
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Adem Huskić.   
U drugom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.  
Nije usvojen zahtjev za hitni postupak Stranke za BiH, tako da Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH ide u proceduru po redovnom postupku.  
Na današnjoj sjednici nije izvršeno imenovanje članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije prema prijedlogu Vijeća ministara BiH.
Nije usvojena Inicijativa poslanika Kluba SNSD-a u vezi razmatranja „Informacije o efektima (normativne, regulativne i institucionalne koristi) zakonskih rješenja kojima su prenesene nadležnosti sa entiteta na nivo zajedničkih organa u Bosni i Hercegovini“, dok je usvojena Inicijativa poslanika Mirka Okolića da se na sjednici Doma razmatra tačka dnevnog reda “Razmatranje inicijative grupe građana o osnovanosti postupanja pravosudnih organa Bosne i Hercegovine u pogledu procesuiranja ratnih zločina u vrijeme tragičnog ratnog sukoba na teritoriji Bosne i Hercegovine“.  
U Privremenu komisiju oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za izvršenje obaveza iz člana 41 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera su imenovani: Sead Jamakosmanović, Slavko Matić i Savo Erić.
U Komisiju za postizanje saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konkurenciji iz Predstavničkog doma su imenovani: Sadik Bahtić, Martin Raguž i Željko Kuzmanović. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću