MENI
4.9.2009

DELEGACIJA MONITORING TIMA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE VIJEĆA EVROPE U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BiH



Postoji mnogo obaveza koje Bosna i Hercegovina još uvijek nije ispunila, ali je činjenica i da je Parlamentarna skupština BiH usvojila niz zakona koji su uslov za evropske integracije istaknuto je na današnjem sastanku članova Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH sa Monitoring timom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koji je predvodio Kimo Sassi.

Po mišljenju gospodina Sassija, BiH u posljednje vrijeme ne napreduje. Štaviše, istakao je, da od 2006.g. kada su propali pregovori o ustavnim promjenama, mnoge stvari stoje na mjestu a to što u BiH još uvijek postoji Ured visokog predstavnika, pokazuje da demokratske procese ne predvode domaći ljudi.
- U Parlamentarnoj skupštini BiH postoji konsenzus da proces ustavnih promjena treba voditi u Parlamentu, uz uvažavanje principa transparentnosti i informisanja građana“, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Beriz Belkić i dodao da je u Parlamentarnoj skupštini BiH već formirana Radna grupa koja bi trebala voditi proces ustavnih promjena. 
Predsjedavajući Doma naroda Ilija Filipović naglasio je da se pred Parlamentarnom skupštinom BiH ne nalazi nijedan zakon i obaveza koju Parlament nije izvršio. „Čekamo niz zakona koje Vijeće ministara treba da uputi u parlamentarnu proceduru, što znači da kada se govori o tempu usvajanja zakona ne treba zanemariti ni obaveze izvršne vlasti“, kazao je on. Odgovorajući na poseban interes koji su članovi Monitoring tima iskazali upravo za ustavne promjene Filipović je rekao da BiH treba novi Ustav, kakav imaju i druge, demokratske države, ali je i izrazio skepsu da se proces njegove reforme može izvršiti prije izbora 2010.g. 
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković je rekao kako bi prije bilo kakve promjene Ustava BiH, trebalo promijeniti Ustav Federacije i da u Republici Srpskoj postoji konsenzus da nema pregovora oko entitetskog glasanja. „Smatramo da je entitetsko glasanje brana za mogućnost majorizacije u BiH“, istakao je Živković. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću