MENI
8.9.2009

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA ODBRANU I SIGURNOST BiH



Na danas održanoj 42. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, do dostave mišljenja Vijeća ministara BiH o predložena tri amandmana člana Zajedničke komisije Dušanke Majkić.

Primljena je k znanju Informacija o tranziciji i zbrinjavanju osoblja Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, podnosilac Ministarstvo odbrane BiH i Zajednički stožer Oružanih snaga BiH, uz zaključak kojim se predlože domovima Parlamentarne skupštine BiH da informaciju prime k znanju.
Primljene su k znanju informacije kao i dokumenti iz područja integracije BiH u NATO, čiji je podnosilac Vijeće ministara BiH i NATO koordinacijski tim Vijeća ministara BiH.
Informacija o upravljanju i održavanju graničnih prijelaza u BiH prema zaključku Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, podnosilac Ministarstvo sigurnosti BiH i Granična policija, primljena je k znanju uz zaključak da Vijeće ministara BiH dostavi tekst izmjena i dopuna Zakona o Upravi za indirektno oporezivanje.   
Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH primili su, također, k znanju Informacije o potjernicama Ureda Interpola u Beogradu koje su raspisane protiv određenog broja građana u BiH u vezi slučaja „Dobrovoljačka ulica“, čiji je podnosilac Ured Interpola u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH.
Za prvog parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, Kolegij Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost je predložilo imenovanje Boška Šiljegovića.
Razmatran je dopis Radislava Jovičića u vezi Odluke Visokog predstavnika u BiH o smjeni. 
Zajednička komisija je odlučila da se uputi dopis SIPA-i koji je predložio Mirko Okolić, a koji je u vezi s ranijim dopisom bivšeg predsjedavajućeg Općinskog odbora Doboj.
Zajednička komisija je primila k znanju Informaciju o učešću na konferenciji o temi: “Prijem u NATO: uloga tijela vlasti i civilnog društva“ koja je održana u Sarajevu 01. 07. 2009. godine, Informaciju o posjetu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Centru za uklanjanje mina BiH u Sarajevu, 07. 07. 2009. godine.
Također, na sjednici su primljen k znanju Izvještaj o prisustvu regionalnoj konfernciji o temi. “NATO: troškovi i beneficije pridruživanja BiH NATO-u“, održanoj u Sarajevu 08. 07. 2009. godine, kao i poziv predsjedavajućem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za učešće na 11. međunarodnom samitu o temi: “G-20 svijet poslije, globalno upravljanje i borba protiv transnacionalnog kriminala“, koji će se održati u Parizu 12. i 13. novembra 2009. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću