MENI
9.9.2009

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 77. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Klub poslanika Stranke za BiH, kao i za  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nestalim osobama, predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

Također, na sjednici je utvrđena usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom za Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH uz zaključak kojim se obavještava Kolegij Predstavničkog doma kako i Ustavnopravna komisija treba biti nadležno u raspravi o sadržaju navedenog zakona.
Članovi Ustvnopravne komisije utvrdili su usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, kao i podržali načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Također, Ustavnopravna komisija sugerira Kolegiju Predstavničkog doma iznalaženje mogućnosti skraćivanja rokova koji bi omogućili da se predloženi zakon tokom septembra razmatra u drugom čitanju zbog njegove važnosti za ispunjavanja uslova liberalizacije viznog režima za građane BiH.  
Ustavnopravna komisija je odgodila izjašnjavanje o usklađenosti s Ustavom BiH, pravnim sistemom BiH kao i načelima o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugima tijelima uprave Bosne i Hercegovine i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, koje je predložilo Vijeće ministara BiH. Tokom rasprave je odlučeno da Sekretarijat PSBiH u saradnji sa Ministarstvom pravde BiH do naredne sjednice dostavi cjelokupne tekstove izmjena i dopuna navednih zakona, kako bi se članovi komisije na narednoj sjednici izjasnili o predloženim izmjenama i dopunama zakona. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću