MENI
9.9.2009

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSTAVNIČKOG DOMA, BERIZ BELKIĆ RAZGOVARAO SA ŠEFOM DELEGACIJE EVROPSKE KOMISIJE U BIH, DIMITRISOM KOURKOULASOM



Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić danas je sa šefom delegacije Evropske komisije u BiH Dimitrisom Kourkoulasom razgovarao o ispunjavanju uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima kao i o predloženim zakonima o Tužilaštvu i Sudu BiH koji nisu usvojeni u prvom čitanju na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH.   

„Ljudima u BiH treba dobra vijest, a mislim da je dobra vijest da je Parlamentarna skupština BiH usvajanjem nekih zakona, kao što je Zakon protiv diskriminacije, uspjela ispuniti dio uslova za liberalizaciju viznog režima“, rekao je predsjedavajući Belkić. Međutim, on je izrazio zabrinutost da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH, u daljoj parlamentarnoj proceduri neće biti usvojeni sa dopunama kojima se predviđa ostanak stranih tužilaca u odjelima za ratne zločine i organizovani kriminal kao i sudija na prvostepenom i drugostepenom nivou.     
„Optimista sam po pitanju ukidanja viznog režima, mada izvještaj o ukupnom napretku BiH još uvijek nije zadovoljavajući“, rekao je ambasador Kourkoulas, koji je naglasio da Evropska komisija podržava produženje mandata stranih sudija i tužilaca i da smatra kako su oblasti pravosuđa napravljene pozitivne reforme. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću