MENI
14.9.2009

KLUB POSLANIKA SDA I KLUB POSLANIKA SBiH UPUTILI SU PISMO VISOKOM PREDSTAVNIKU I SPECIJALNOM PREDSTAVNIKU EU U BiH, VALENTINU INZKU



Klub poslanika Stranke demokratske akcije i Klub poslanika Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili su danas pismo visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU u BiH, Valentinu Inzku.  Sadržaj pisma prenosimo u cjelosti:

 "Vaša ekselencijo, poštovani  gospodine Inzko,

Kao što vama je poznato, predsjedavajući Vijeća ministara BiH gosp. Nikola Špirić započeo je proces imenovanja gosp. Sadika Ahmetovića za ministra sigurnosti, te SIPI i Centralnoj izbornoj komisiji prije 40 dana dostavio potrebne informacije radi provjere.

Navedeno imenovanje se zasniva na političkom dogovoru stranaka koji je postignut nakon posljednjih Općih izbora i na osnovu kojeg su izvršena i sva dosadašnja imenovanja  u Vijeći ministara, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara i bez ikakvih dodatnih uslovljavanja.
SIPA i CIK su izvršili potrebne provjere i prije 10 dana predsjedavajućem Vijeća ministara dostavili tražene izvještaje prema kojima gosp. Sadik Ahmetović ispunjava potrebne uslove. Time su  ispunjeni svi uslovi potrebni za nastavak procedure imenovanja i predsjedavajući Vijeće ministara je, prema Zakonu o Vijeću ministara bio dužan da najkasnije  dva dana nakon dobijenih izvještaja, nastavi proceduru imenovanja ( čl.10 e., stav 2. Zakona o Vijeću ministara). 
Uprkos svemu navedenom, bez ikakva legitimnog osnova, svjesno kršeći odredbe  Zakona o Vijeću ministara ( posebno u pogledu obavezujućih rokova), predjedavajući Vijeća ministara odbija nastaviti proceduru imenovanja i u parlamentarnu proceduru uputiti odluku o imenovanju ministra sigurnosti. Tako su Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i njegova komisija za pripremu izbora Vijeća ministara spriječeni da obave svoju ulogu  potvrđivanja imenovanja ministra sigurnosti.
Ovim protivzakonitim postupanjem predsjedavajući Vijeća ministara uzrokuje   trajanje stanja u kome je Vijeće ministara nekompletno - bez ministra sigurnosti, koji je ujedno i  zamjenik predsjedavajućeg Vijeća  ministara bez koga nema ni Kolegija Vijeće ministara nužnog za usaglašavanje o najkrupnijim pitanjima iz domena rada Vijeća ministrara.
Posljedice ovakvog stanja su brojne i veoma štetne. Izmedu ostalog, dodatno je  otežano ispunjavanje obavaza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prioriteta iz  Evropskog partnerstva i Mape puta za liberalizaciju viznog režima. U jednom broju institucija je istekao mandat rukovodećim licima, gomila se broj tih pozicija. Taj rastući problem nije moguće rješavati bez kompletnog Vijeća ministara i njegovog Kolegija.

     

Poštovani gospodine Incko,

Duboko smo svjesni štete koju uzrokuje ova blokada, ali nemamo na raspolaganju Ustavom predviđene mogućnosti za rješenja ovog problema, koji je u suštini nastao zbog svjesnog ometanja civilne implementacija Mirovnog sporazuma od strane pojedinca. 
Stoga smatramo da je neophodno da upotrijebite legitimne instrumente koji su,  Aneksom X Mirovnog sporazuma, Vama dati na raspolaganje upravo radi otklanjanja ovakvih i sličnih smetnji." (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću