MENI
16.9.2009

OKONČANA 60. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH je usvojen Izvještaj Vijeća ministara o izvršavanju Plana aktivnosti za ispunjenje preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za period 15.07.2009. – 07.09.2009. godine sa Mišljenjem Zajedničke komisije za evropske integracije. Usvojeni su prijedlozi dva zaključka poslanika Zlatka Lagumdžije.   

Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka nije usvojen u drugom čitanju. Usvojen je prijedlog zaključka poslanika Zlatka Lagumdžije i nije se glasalo o Prijedlogu amandmana II. na Ustav BiH, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine usvojen je u prvom čitanju. Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH se vraća Zajedničkoj komisiji za ekonomske reforme i razvoj na ponovno razmatranje.  
U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH se vraća Ustavnopravnoj komisiji na ponovno razmatranje.
Nije usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH,  čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova. Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji su predlagači poslanici Kluba SNSD-a, se vraća Komisiji za finansije i budžet na ponovno razmatranje.  
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona  o izmjenama Zakona o Sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH.  
Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konkurenciji i Izvještaj o obavljenoj reviziji finansijskih izvještaja Radiotelevizije BiH na dan 31.12.2008.
Nives Jukić je imenovana za ombudsmena u Instituciju ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine. Na inicijativu poslanika Slavka Jovičića je odgođeno izjašnjavanje o Informaciji o usvojenim mjerama za ublažavanje negativnih efekata globalne ekonomske krize u Bosni i Hercegovini.  
K' znanju su primljeni materijali sa nastavka 13. zajedničke sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH, održane 24.7.2009., s Mišljenjem Zajedničke komisije za evropske integracije i prijedlogom zaključaka poslanika Jerka Ivankovića Lijanovića, u koje su uvrštene primjedbe Zajedničke komisije.  
Usvojena je Inicijativa poslanika Drage Kalabića da „Predstavnički dom formira Istražnu komisiju sa zadatkom da provjeri navode o raspodjeli CEMT dozvola u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH“. 
Data je saglasnost za ratifikaciju: Sporazuma o prvilegijama i imunitetima Međunarodne agencije za atomsku energiju, Protokola između Bosne i Hercegovine i Češke Republike o amandmanima na Sporazum između BiH i Češke Republike o unapređenju i zaštiti ulaganja, Protokola o sprečavanju zagađenja voda prouzrokovanog plovidbom, uz Okvirni sporazum za sliv rijeke Save i Protokola o izmjeni i dopuni ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću