MENI
30.9.2009

ODRŽANA 36. SJEDNICA KOMISIJE ZA FINANSIJE I BUDŽET DOMA NARODA



Na danas održanoj 36. sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odobren je Nacrt budžeta Ureda za reviziju institucija BiH za 2010. godine.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2008. godinu. Odlučeno je da se Domu naroda predloži zaključak kojim se nalaže Ministarstvu finansija i trezora BiH preduzimanje određenih neophodnih mjera s ciljem unapređenja procesa planiranja, kontrole i izvršenja Budžeta i da o preduzetim mjerama obavjesti Komisija za finansije i budžet. Također, odlučeno je predložiti Domu naroda donošenje zaključka kojim se skreće pažnja Ministarstvu finansija i trezora da je dužno poštovati odredbe člana 22. stav 2. Zakona o finansiranju institucija BiH i redovno Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dostavljati šestomjesečne izvještaje o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.
U okviru razmatranja pomenutog Izvještaja, također je odlučeno da Dom naroda traži od Vijeća ministara BiH poštivanje zakonskih rokova za izradu Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH za narednu godinu, kao i da se traži od Vijeća ministara da u što kraćem roku dostavi Prijedlog zakona o budžetu za 2010. godinu Predsjedništvu BiH, kako bi pomenuti zakon što prije bio upućen u parlamentarnu proceduru.
Članovi Komisije su, danas usvojili Izvještaj o reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2008. godinu uz prijedlog Domu naroda da donese zaključak kojim se nalaže Ministarstvu finansija i trezora BiH da u roku od 60 dana od dana prijema ovog zaključka dostavi Komisiji za finansije i budžet Doma naroda Program za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju, koji su utvrđeni revizorskim izvještajima iz ranijih godina, kao i preporuka iz Izvještaja o reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2008. godinu. Također, Domu naroda je predloženo donošenje zaključka kojim se nalaže odgovornim licima Ministarstva finansija i trezora BiH da, odmah po prijemu ovog zaključka, pristupe utvrđivanju preventivnih mjera za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i pokrenu postupak za utvrđivanje odgovornosti zaposlenih za propuste navedene u revizorskom izvještaju, te da o preduzetim preventivnim mjerama i internim mjerama protiv pojedinaca izvjesti Komisija za finansije i budžet najkasnije do 31. 12. 2009. godine. Zaključeno je predložiti Domu donošenje zaključka kojim se obavezuje Vijeće ministara BiH da, na jednoj od narednih sjednica, razmotri Izvještaj o reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2008. godinu i o zauzetim stavovima obavjesti PSBiH. Također, predlaže se donošenje zaključka kojim se kaže da će Izvještaj o reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta Institucija BiH za 2008. godinu biti dostavljen Tužilaštvu BiH.
Na sjednici je razmatran Izvještaj o obavljenoj reviziji finansijskih izvještaja Radio-televizije Bosne i Hercegovine na dan 31. 12. 2008. godine, ali prilikom izjašnjavanja članovi Komisije nisu uspjeli postići saglasnost. Tako je odlučeno da Dom naroda donese konačni stav i daljnje smjernice u vezi Izvještaja o obavljenoj reviziji finansijskih izvještaja RTV-a BiH na dan 31. 12. 2008. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću