MENI
30.9.2009

OKONČANA 61. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Prijedlog zakona o poštama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH nije usvojen u drugom čitanju. U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o primjeni Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH i Prijedlog zakona o slobodnim zonama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH, čiji je predlagač poslanik Adem Huskić, usvojen je u drugom čitanju. 
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u inistitucijama BiH, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH, nije usvojen u prvom čitanju.
Prijedlog zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u prvom čitanju. U roku od tri dana Kolegij će se izjasniti o prijedlogu Azre Hadžiahmetović da se  Prijedlog zakona odmah razmatra u drugom čitanju.  
Sa usvojenim mišljenjima nadležnih komisija usvojeni su Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008. godinu, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH i Izvještaj Ureda za reviziju insitucija BiH o reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta inistitucija BiH za 2008. g., čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH. Usvojen je Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2008. g., čiji je podnosilac Vijeće ministara BiH. Uz ovaj izvještaj je usvojen prijedlog zaključka poslanika Jerka Ivankovića Lijanovića.
Izjašnjavanje o Informaciji o usvojenim mjerama za ublažavanje negativnih efekata globalne ekonomske krize u Bosni i Hercegovini je odgođeno za narednu sjednicu Predstavničkog doma.  
U skladu sa zaključkom o osnivanju Istražne komisije za provjeru navoda o raspodjeli CEMT dozvola, u komisiju su imenovani: Drago Kalabić, Mehmed Suljkanović i Vinko Zorić. U Zajedničku komisiju radi usaglašavanja identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, iz Predstavničkog doma su imenovani: Slavko Matić, Šemsudin Mehmedović i Branko Dokić. 
U Interresornu radnu grupu za pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija su imenovani: Milorad Živković, Niko Lozančić i Šefik Džaferović. Usvojen je zaključak Kolegija Predstavničkog doma vezan za aktivnosti Interresorne radne grupe.  
Usvojen je Prijedlog zaključka poslanika Halida Genjca o upućivanju delegacije PS BiH u posjet predsjedavajućem i tijelima Evropskog parlamenta radi prezentiranja ostvarivanja obaveza  iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.  
Data je saglasnost za ratifikaciju: Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj – Drugi projekat upravljanja čvrstim otpadom, Sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) - Drugi projekat upravljanja čvrstim otpadom, Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica o programu finansiranja učešća BiH u ERDf evropskim programima međunarodne teritorijalne saradnje „Jugoistočna Evropa“ i  „Meditran“ na osnovu instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), komponenta prekogranične saradnje za 2008.g. i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji u 2007. g. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću