MENI
14.10.2009

DRUGA REGIONALNA KONFERENCIJA PARLAMENTARKI POČINJE 15. OKTOBRA



Misija OSCE u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom BiH domaćin je Druge regionalne konferencija parlamentarki koja se 15. i 16. oktobra 2009. godine održava u Sarajevu.
Ovaj skup predstavlja dio zajedničkog regionalnog projekta misija OSCE u Jugoistočnoj Evropi i na njemu se očekuje učešće više desetina članica parlamenata iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije,  Slovenije i Srbije a posvećen je temi „Povećanje političke participacije žena u regiji - uticaj političkih, ekonomskih i društvenih faktora“. 

Obzirom da je zastupljenost žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u regiji znatno niža od preporučenog praga, projekt ima ambiciju da omogući saradnju između parlamentarki i promovira dijalog o ovom bitnom pitanju. Stoga je i glavni cilj sarajevske konferencije omogućiti debatu i pokušati dogovoriti zaključke o tome kako povećati nivo političkog učešća žena u regiji. 
Konferencija će također pokušati uticati na povećati senzibilitet domaće i međunarodne javnosti za političke, ekonomske i društvene faktore koji ženama otežavaju preuzimanje aktivnije uloge u njihovim društvima. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću