MENI
14.10.2009

OKONČANA 62. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog poslanika Adema Huskića Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH usvojen je po hitnom postupku. Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara je vraćen Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku na ponovno razmatranje. Usvojen je prijedlog zaključka poslanika Šemsudina Mehmedovića.  
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH usvojen je u drugom čitanju.

Prijedlog zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije usvojen je u drugom čitanju. 
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o općoj sigurnosti proizvoda, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nadzoru nad tržištem u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona  o finansiranju političkih stranaka i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 
Na naknadno usaglašavanje idu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, čiji je predlagač poslanik Bajazit Jašarević, Prijedlog zakona o Agenciji za kontrolu i osiguranje prisilnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelima i upravljanje oduzetom imovinom, čiji je predlagač Klub poslanika  SDP-a BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Klub poslanika SNSD-a.  
Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. Usvojen je Prijedlog poslovnika o radu Odbora za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH. 
Usvojen je materijal Vijeća ministara „Položaj te mjere za poboljšanje položaja građana BiH koji su bili zaposleni i nastanjeni u Republici Hrvatskoj, a u periodu od 1991. do 1995. godine otpušteni s posla“ sa mišljenjem komisije. Usvojen je prijedlog zaključka poslanika Remzije Kadrića i prijedlozi zaključaka predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorada Živkovića.
„Program Perspektiva“  i informacija Ministarstva odbrane BiH i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH o tranziciji i zbrinjavanju personala MO i OSBiH su primljeni k' znanju. Usvojeni su  Mišljenje i prijedlozi zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost. 
Informacija Vijeća ministara o usvojenim mjerama za ublažavanje negativnih efekata globalne ekonomske krize u BiH je primljena k' znanju. Usvojen je usaglašeni prijedlog zaključka Huseina Nanića i Jerka Ivankovića Lijanovića, dok prijedlog zaključka Mirka Okolića ide na naknadno usaglašavanje. 
U Privremenu komisiju oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za izbor tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta su imenovani: Sead Jamakosmanović, Martin Raguž i Branko Dokić.  
U Stalnu delegaciju Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnu skupštinu Mediterana iz Predstavničkog doma su imenovani: Jozo Križanović i Azra Alajbegović. 
Ostavka poslanika Rifata Dolića na članstvo u Posebnoj istražnoj komisiji ide na naknadno usaglašavanje. 
Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnih programa između BiH i Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore na osnovu komponente prekogranične saradnje u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za 2008. g., Kreditnog sporazuma „Projekat dovršenja i opremanja četiri bolnice“ između Saudijskog fonda za razvoj i BiH, Konvencije o nuklearnoj sigurnosti, Međunarodne agencije za atomsku energiju, Konvencije Međunarodne organizacije rada o promotivnom okviru sigurnosti i Preporuke vezane za promotivni okvir profesionalne sigurnosti i zdravlja  na radu, Deklaracije o jačanju nacionalnih i regionalnih kapaciteta za pripravnost i reakciju na epidemije i za provođenje Međunarodnih zdravstvenih propisa, Kodeksa Međunarodne agencije za atomsku energiju o postupanja u vezi s pitanjem sigurnosti i zaštite radioaktivnih izvora i Amandmana Međunarodne agencije za atomsku energiju na Konvenciju o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću