MENI
19.10.2009

OKONČANA 37. SJEDNICA DOMA NARODA



Na danas okončanoj sjednici Doma naroda je usvojen Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. 
Usvojeni su zahtjevi Predstavničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH po skraćenom postupku.

Prijedlog zakona o primjeni Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH je usvojen u drugom čitanju. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, čiji je  predlagač Vijeće ministara BiH je usvojen u drugom čitanju. U Komisiju za usaglašavanje teksta Zakona sa Komisijom iz Predstavničkog doma su imenovani: Hilmo Neimarlija, Ivo Miro Jović i Zoran Koprivica. 
Prijedlog zakona o slobodnim zonama u BiH  čiji je predlagač Vijeće ministara BiH je usvojen u drugom čitanju. U Komisiju za usaglašavanje teksta Zakona sa Komisijom iz Predstavničkog doma su imenovani: Alma Čolo, Božo Ljubić i Slobodan Šaraba. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom je usvojen u drugom čitanju. U komisiju za usaglašavanje teksta Zakona sa komisijom iz Predstavničkog doma su imenovani: Hilmo Neimarlija, Ivo Miro Jović i Zoran Koprivica.   
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH i Prijedlog zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 
Usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2008.g., čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH i Izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta insitucija BiH za 2008.g, čiji je podnosilac Ured za reviziju instituciju BiH, kao i zaključci Komisije za finansije i budžet. 
Usvojen je Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2008. godinu, čiji je podnosilac Vijeće ministara BiH, kao i zaključak Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.
Usvojen je Prijedlog poslovnika o radu Odbora za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH, kao i program „Perspektiva“ i informacija Ministarstva odbrane BiH i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH o tranziciji i zbrinjavanju personala MOBiH i OSBiH, s Mišljenjem i prijedlozima zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH. 
Nisu usvojeni Prijedlog zaključka poslanika Jerka Ivankovića Lijanovića podnesen na 13. zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Prijedlog zaključka delegata Ive Mire Jovića o imenovanju delegacije Parlamentarne skupštine BiH koja je u Briselu trebala prezenirati ispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima građanima BiH. 
Usvojen je Prijedlog zaključka za imenovanje Privremene zajedničke ad hoc komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za izbor tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta.  U Ad hoc komisiju su imenovani: Hilmo Neimarlija, Ivo Miro Jović i Drago Ljubičić.
Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnih programa između BiH i Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore, na osnovu komponente prekogranične saradnje u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2008. g.; Kreditnog sporazuma – Projekat završetka i opremanja četiri bolnice – između Saudijskog fonda za razvoj i BiH; Konvencije o nuklearnoj sigurnosti Međunarodne agencije za atomsku energiju;  Konvencije o promotivnom okviru sigurnosti i zdravlja na radu i Preporuka vezana za promotivni okvir profesionalne sigurnosti i zdravlja  na radu iz 2006. g. Međunarodne organizacije rada; Deklaracije o jačanju nacionalnih i regionalnih kapaciteta za pripravnost i reakciju na epidemije i za provođenje Međunarodnih zdravstvenih propisa; Kodeksa postupanja po pitanju sigurnosti i zaštite radioaktivnih izvora i Amandmana na Konvenciju o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala, Međunarodne agencije za atomsku energiju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću