MENI
23.2.2010

ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA, NIKO LOZANČIĆ RAZGOVARAO SA GRUPOM VOJNIKA OS BiH



Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BIH, Niko Lozančić razgovarao je u Sarajevu sa grupom vojnika OS BiH, kojima na temelju Zakona o službi u OS BIH, sa 01.03.2010. godine, prestaje djelatna vojna služba zbog godina starosti – preko 35 godina.

Radi se o pripadnicima OS BiH, odnosno bivšim pripadnicima HVO-a koji imaju od 17 do 18 godina aktivne vojne službe i od 36 do 43 godine starosti.
Svi su jedini hranitelji porodica, bez drugih izvora prihoda sa administrativnim zabranama (krediti) na plate, povratnici u općinu Vareš, s vrlo neizvjesnim mogućnostima zaposlenja u dogledno vrijeme.
Svjesni da se radi o primjeni Zakona te činjenici da su im istekli profesionalni ugovori, ipak ne žele prihvatiti činjenicu da su ne svojom krivicom dovedeni u vrlo nezavidnu poziciju.
Višegodišnja vojna služba i raniji način zbrinjavanja viškova u OS BiH, održavali su ih u uvjerenju da će i oni biti dijelom organiziranog zbrinjavanja.
Dobivanje otkaza u OS BiH i nemogućnost zapošljavanja u općini Vareš, te neizvjesnost u pogledu elementarnog socijalnog zbrinjavanja, sigurno bi moglo dovesti do ponovnog napuštanja općine Vareš i njih i njihovih porodica.
Zamjenik predsjedavajućeg Lozančić je prisutne upoznao sa nastojanjima da se kroz izmjene važećeg zakona za sve pripadnike OS BiH koje su u istoj poziciji, pokuša iznaći rješenje, koje će vodeći računa o svim specifičnostima tranzicije OS BiH, zaštititi dostojanstvo branilaca te onemogućiti da sadašnji pripadnici OS BiH na bilo koji način budu diskriminirani u odnosu na sve one koji su u prethodnom periodu zbrinjavani prilikom smanjenja OS BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću