MENI
23.2.2010

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 93. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ustavnopravna komisija.

Članovi Komisije su utvrdili usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka, Prijedlog zakona o patentu, Prijedlog zakona o žigu, koje je predložilo Vijeće ministara BiH, kao i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, predlagač poslanik Sefer Halilović.
Utvrđeno je da su Prijedlog zakona o zaštiti znakova geografskog podrijetla i Prijedlog zakona o industrijskom dizajnu, predlagača Vijeća ministara BiH, usklađeni s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine. Podržana su i načela predloženih zakona.
Također, podržana su načela i utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o zaštiti topografije integriranog kruga, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, Prijedlog zakona o praznicima, predlagača poslanika Denisa Bećirovića, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Milorad Živković, Niko Lozančić i Šefik Džaferović.
Komisija je odredila termine održavanja javnih rasprava u vezi Prijedloga zakona o autorskim i srodnim pravima, Prijedloga zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, Prijedloga zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline u sudskim postupcima i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, koji su predloženi od Vijeća ministara BiH.
Razmatran je zahtjev Ureda za reviziju institucija BiH koji se odnosi na izmjene i dopune Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine u dijelu koji Ureda za reviziju institucija BiH definira kao samostalnu upravnu organizaciju, i dio izvršne vlasti. Komisija je konstatirala kako će s ciljem izmjena i dopuna postojećeg Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine biti upućen dopis Ministarstvu pravde BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću