MENI
26.2.2010

POSLANIK AZRA ALAJBEGOVIĆ NA 54. SJEDNICI KOMISIJE UN-A O STATUSU ŽENA



Poslanik Azra Alajbegović učestvuje, u sklopu delegacije Evropskog parlamentarnog foruma (EFP), na 54. sjednici Komisije UN-a o statusu žena 2010. godine, koja će se održati u Njujorku od 01. do 05. marta 2010. godine.  

Planirano je da se na ovom skupu razmatra petnaestogodišnji pregled implementacije Deklaracije iz Pekinga, Platforme za akciju kao i rezultati 23. specijalne sjednice Generalne skupštine. Također, naglasak tokom održavanja sjednice će biti na razmjeni iskustava i dobrih praksi, sa pogledom na savladavanje preostalih prepreka i novih izazova, uključujući i one koje se odnose na Milenijumske razvojne ciljeve. 
Inače, Evropski parlamentarni forum uživa savjetodavni status Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a, koji omogućuje učešće parlamentaraca u raznim tijelima Ujedinjenih nacija. Delegacija EPF-a na 54. sjednici Komisije UN-a o statusu žena biće organizirana u okviru „Radne grupe za UN EPF-a“, koja se fokusira na podršku parlamentarnog učestvovanja u donošenju odluka UN-a i osigurava da se u Ujedinjenim nacijama čuje glas parlamentarne perspektive koja podržava Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava (SRHR). (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću