MENI
5.3.2010

ČESTITKA KOMISIJE ZA OSTVARIVANJE RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA POVODOM 8. MARTA



Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čestita svim ženama 8. mart - Međunarodni dan žena.

Međunarodni dan žena obilježava se u svijetu već gotovo jedno stoljeće, u spomen na 8. mart 1908., kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece. 
Iako je od tada, pa do danas, učinjen značajan pomak u prepoznavanju i zaštiti ženskih ljudskih prava u svijetu, žene još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima. Većina od 1,3 milijarde siromašnih u svijetu čine žene, u prosjeku imaju manja primanja od muškaraca za isti posao, a i dalje su u velikom postotku žrtve raznih vidova nasilja.
U Bosni i Hercegovini puno je postignuto u ostvarenju težnji da žene imaju jednake šanse i mogućnosti  kao i muškarci ali je očigledno da još uvijek u našem društvu postoji nejednakost na štetu žena gotovo u svim oblastima privatnog i javnog života. Mi to ne smijemo tolerirati i protiv toga se moramo odlučno boriti.
Komisija poziva institucije i pojedince da se svakodnevno zalažu za dostizanje stvarne ravnopravnosti spolova u svim područjima djelovanja, kako bi se, u konačnici ostvarili izvorni principi borbe za jednaka prava žena i muškaraca. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću