MENI
8.3.2010

ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA, NIKO LOZANČIĆ RAZGOVARAO SA MINISTROM VANJSKIH POSLOVA REPUBLIKE MAKEDONIJE



„Odnosi BiH i Republike Makedonije pokazuju da je i na turbulentnom prostoru jugoistočne Evrope moguće razvijati uspješne i prijateljske odnose između država regiona“, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Niko Lozančić, tokom današnjeg susreta sa ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Antoniom Milošoskim.

Lozančić je naglasio da strateški cilj ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju nema alternativu i da o tome postoji konsenzus svih političkih snaga u zemlji. 
„Očekujemo da će Evropska komisija dati pozitivnu ocjenu po pitanju ispunjavanja uslova za liberalizaciju viznog režima i nadamo se da ćemo veoma brzo implementirati Presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu kako bi se otklonile diskriminatorske odredbe iz Ustava BiH i samim tim otklonila opasnost da cijeli izborni proces bude doveden u pitanje“, rekao je on.  
Ministar Milošoski je istakao kako je Evropska unija zajednički cilj R Makedonije i BiH i da na Balkanu nema prostora za velikodržavne ideje. 
„U ovom regionu postoji samo prostor za ideju velike Evrope“, naglasio je on. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću