MENI
8.3.2010

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA ADMINISTRATIVNE POSLOVE



Na danas održanoj 33. sjednici Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, razmatran je zaključak koji je usvojen na nastavku 69. sjednice Predstavničkog doma a kojim se predlaže Zajedničkoj komisiji za administrativne poslove da razmotri donošenje odluke kojom se ne isplaćuje naknada Istražnoj komisiji za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava Predstavničkog doma PSBiH, uključujući i odluku i za druge privremene komisije. Nakon rasprave, odlučeno je da zaključak bude upućen Kolegiju Zajedničke komisije na usaglašavanje.

Članovi Zajedničke komisije su razmatrali Pismo rukovodstvu o nalazima i preporukama prethodne revizije, kao i dopis sekretara Zajedničke službe u vezi preporuka revizije. Tako je odlučeno da se u vezi Prijedloga zakona o pravima i dužnostima članova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputi dopis Vijeću ministara BiH kojim se traži da se Prijedlog zakona uputi u parlamentarnu proceduru. Također, kada su u pitanju sredstava za rad parlamentarnih grupa, donesen je zaključak kojim se traži da klubovi poslanika i delegata podnesu godišnji izvještaj o utrošku sredstava za 2009. godinu po vrstama i namjenama, te da dostave Plan utroška sredstava za 2010. godinu. U vezi dopisa koji se odnosi na troškove korištenja mobilnih telefona, odlučeno je da se članovima kolegija domova korištenje usluga mobilnih telefona ograniči na mjesečni iznos od 1.000 KM.
Nakon rasprave o ostalim preporukama Ureda za reviziju, odlučeno je da u vezi naknada za posjete porodici, naknada članovima Paralmentrne skupštine BiH koji se odnose na paušale, kao i korištenje privatnih automobila u zemlji, isplata putnih naloga putem tekućih računa te preciznog definiranja reprezenatacije, oformi Radna grupa koja će predložiti konačna rješenja. 
Odlučeno je da u vezi okončanja postupka za usvajanje izmjena i dopuna Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaiciji radnih mjesta u Sekretarijatu PSBiH, Kolegij Sekretarijata PSBiH pripremi novi prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Sekretarijatu PSBiH, vodeći računa o stvarnim potrebama službi Sekretarijata, savjetnicima predsjedavajućih i zamjenika predsjedavajućih domova, kao i novoformiranim tijelima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
Zajednička komisija je usvojila nekoliko odluka koje se odnose na odobravanja naknada za odvojeni život, ostvarivanja prava na razliku plaće, kao i naknade za smrt užeg člana porodice.
Usvojeni su Nacrt izvještaja o radu Zajedničke komisije za 2009. godinu, kao i Nacrt orijentacionog radnog plana za 2010. godinu. (kraj) 

                       


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću