MENI
17.3.2010

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKU I TRGOVINSKU POLITIKU, CARINE, SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE



Na danas održanoj 39. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. U okviru predloženog zakona usvojeni je po jedan amandman delegata Bože Ljubića i zamjenice predsjedavajućeg Doma naroda, Dušanke Majkić.

Komisija je također podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama, koji su predloženi od Vijeća ministara BiH.  
Članovi Komisije su predložili Domu naroda PSBiH davanje saglasnosti za ratifikaciju Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevne Saudijske Arabije o međusobnoj zamjeni nekretnina – zemljišta za izgradnju diplomatskih predstavništava u Sarajevu i Rijadu, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Moldavije o uzajamnom ukidanju viznog režima za nositelje diplomatskih i službenih pasoša kao i Ugovora između BiH i Republike Slovenije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim  stvarima.
Predloženo je Domu davanje saglasnosti za ratifikaciju Kreditnog sporazuma između BiH i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj – Projekt Autocesta Kakanj-Donja Gračanica, Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Arapske Republike Egipat kao i Sporazuma o zračnom saobraćaju između Bosne i Hercegovine i Sirijske Arapske Republike.
Razmatran je dopis preduzeća Globtour iz Međugorja, koji je dostavljen 18. 01. 2010. godine, te je zaključeno da Ministarstvo za saobraćaj i komunikacije BiH dostavi mišljenje u vezi navedenog dopisa, kako bi Komisija dala konačan stav. 
Članovi Komisije su primili k znanju dopis Upravnog odbora Radio-televizije Bosne i Hercegovine, od 28. 01. 2010. godine, te usvojili Radni plan Komisije za 2010. godinu.
Primljene su k znanju informacije Ministarstva vanjskih poslova kao i izvještaji o međunarodnim aktivnostima komisija i delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću