MENI
17.3.2010

ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA BERIZ BELKIĆ RAZGOVARAO SA AMBASADOROM RUSKE FEDERACIJE U BiH



Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić je tokom današnjeg susreta sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom rekao kako činjenica da narodi u BiH imaju specifične odnose prema različitim državama, ne predstavlja prepreku da se Bosna i Hercegovina rekonstruiše kao stabilno društvo.

Različitosti BiH predstavljaju komparativnu prednost, jer nam daju mogućnost da gradimo prijateljske odnose širom svijeta. Za nas je važno da razvijamo puni kapacitet saradnje i sa Ruskom Federacijom, kao važnom zemljom koja uvažava suverenitet i teritorijalni integritet BiH“, naglasio je Belkić.      
On je ambasadora Harčenka informisao o koracima koji se preduzimaju u cilju implementacije Presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, kao i o ispunjavanju uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.
Ambasador Harčenko je istakao kako Ruska Federacija poštuje svaku odluku bh. institucija u pogledu pristupanja NATO-u, ali da njegova zemlja kao alternativu nudi Ugovor o evropsko-atlantskoj sigurnosti.
Belkić je, također, ruskom ambasadoru uručio Inicijativu da se za nekoliko studenata iz BiH obezbjede stipendije za školovanje na „Ljetnom programu o ruskoj politici“ koji se organizira u Ruskoj Federaciji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću