MENI
18.3.2010

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA OSTVARIVANJE RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA



Na danas održanoj 21. sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, razmatran je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2009. godinu.

Nakon razmatranja Izvještaja, u svrhu efikasnijeg rada Agencije za ravnopravnost spolova i usklađivanja zakona sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH i evropskim standardima u ovom području, Komisija predlaže da Predstavnički dom donese zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da svojim Poslovnikom, u postupku utvrđivanja prijedloga zakona, predvidi obavezu dostavljanja zakona Agenciji za ravnopravnost spolova BiH radi davanja mišljenja o usklađenosti sa Zakonom o ravnopravnosti spolova. Također, zaključeno je da, s obzirom  na znatno povećanje aktivnosti Agencije za ravnopravnost spolova BiH, potrebno ju je kadrovski ojačati kao i riješiti radnopravni status sadašnjih službenika Agencije.
Komisija je razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH te donijela zaključak kojim se traži od Predstavničkog doma mogućnost amandmanskog djelovanja na integralni tekst Izbornog zakona BiH, a ne samo na predložene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici Milorad Živković, Niko Lozančić i Šefik Džaferović. 
Primljena je k znanju informacija sekretara Komisije u vezi posjete delegacije Komisije gender komisija u Zapadnohercegovačkoj županiji, 04. 03. 2010. godine. (kraj)



 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću