MENI
19.3.2010

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH je usvojen zaključak kojim se od Kolegija Predstavničkog doma traži produženje roka u trajanju od 30 dana kako bi se predlagač Prijedloga zakona o autorskim i srodnim pravima i Prijedloga zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, odnosno Vijeće ministara BiH, izjasnilo o amandmanima uloženim na prijedloge ovih zakona. Komisija je, također, usvojila zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da dostavi Izvještaj o dosadašnjoj primjeni navedenih zakona. 

Komisija je podržala Prijedlog strategije razvoja sporta u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Imajući u vidu njen značaj, usvojen je zaključak kojim se predlaže da Predstavnički dom prije konačnog izjašnjavanja o Prijedlogu strategije razvoja sporta u BiH, zaduži Ustavnopravnu komisiju da organizuje Javnu raspravu i napravi konačni Izvještaj o ovom dokumentu.
Usvojen je zaključak kojim se podržava Prijedlog prečišćenog teksta Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini. 
Povodom Zahtjeva za autentičnim tumačenjem odredbi iz Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija BiH, Komisija je zaključila kako je norma jasna i da nije potrebno dodatno tumačenje, dok je u vezi Zahtjeva za autentičnim tumačenjem Općeg zakona o zadrugama BiH, čiji je podnosilac Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, zaključeno da se ne radi o klasičnom zahtjevu za autentičnim tumačenjem, već o pitanju praktične primjene zakona. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću