MENI
23.3.2010

DELEGACIJA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH SUSRELA SE SA ČLANOVIMA MONITORING TIMA KOMITETA MINISTARA VIJEĆA EVROPE



Članovi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Azra Hadžiahmetović, Niko Lozančić i Drago Kalabić susreli su se danas sa delegacijom Monitoring tima Komiteta ministara Vijeća Evrope, koju su činili Claduia Luciani, direktorica za političko savjetovanje i saradnju u Vijeću Evrope, Besa Dume, koordinatorica za monitoring, Caroline Ravaud, specijalna predstavnica generalnog sekretara Vijeća Evrope u BiH i Adrian Evtuhovici, politički savjetnik.

Tokom današnjeg susreta sa predstavnicima Monitoring tima razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH s aspekta ispunjenja postprijemnih obaveza i reformskih procesa u BiH na putu ka evroatlanskim integracijama, s posebnim naglaskom na izmjene Ustava BiH u skladu sa presudom Suda za ljudska prava iz Strazbourga u slučaju Sejdić-Finci.
Članovi PSBiH su upoznali goste o trenutnim aktivnostima koje se provode s ciljem izmjena Ustava, naglasivši kako je Vijeće ministara BiH utvrdilo Akcijski plan te da je oformljena Interresorna radna grupa čiji je zadatak u što skorije vrijeme uraditi izmjene Ustava BiH. Također, delegacija Monitoring tima je upoznata i sa aktivnostima koje se tiču izmjena Izbornog zakona BiH, aktivnostima Privremene komisije za pripremu Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine, kao i aktivnostima koje se poduzimaju s ciljem raspodjele državne imovine.
Gospoda Hadžiahmetović, Lozančić i Kalabić su poručili da je moguće provesti potrebne reforme oko izmjena Ustava BiH, kao i rješavanja ostalih političkih pitanja, ali da u Bosni i Hercegovini postoje različiti modaliteti rješenja te da je sa tog aspekta potrebno što prije postići konsenzus.
Predstavnici Monitoring tima su tokom današnjeg susreta istakli kako je u BiH posljednju godinu dana malo učinjeno kada su u pitanju obaveze koje je BiH preuzela kao članica Vijeća Evrope, ali i da su svi politički predstavnici sa kojima je do sada razgovarano svjesni potrebe provođenja reformi. Izrazili su zadovoljstvo što je završena tranzicija Ureda ombudsmena i prijenos nadležnosti entitetskih ureda na Ured državnog ombudsmena, ali i poručili kako je prvenstvena zadaća vlasti u BiH izmjena Ustava BiH što bi rezultiralo i izmjenama Izbornog zakona kako ne bi bila dovedena u pitanje legitimnost općih izbora, kao i aktivnosti koje se provode s ciljem provođenja Revidirane strategije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, imenovanja članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za komunikacije, te ratificiranja Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima.
Na kraju razgovora, članovi PSBiH su poručili kako se veći broj preporuka koje su danas rečene nalaze u parlamentarnoj proceduri, te da se očekuje njihova što skorija implementacija. Također, upoznali su delegaciju i sa ispunjavanjem svih obaveza koje se odnose na liberalizaciju viznog režima za građane BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću