MENI
23.3.2010

OKONČANA 73. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u drugom čitanju. Usvojeni su amandmani Lejle Klokić.
U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni  i Hercegovini, Prijedlog zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o klasifikaciji djelatnosti u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, je upućen na usaglašavanje Kolegija. 
Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović, nije usvojen u drugom čitanju. Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o lustraciji BiH.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Sefer Halilović, se vraća Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost na ponovno razmatranje. Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od sedam dana Predstavničkom domu dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službi u OS BiH i prijedlog drugih mjera kojima će trajno riješiti status sadašnjih vojnika (bivših pripadnika ARBiH, HVO i VRS) Oružanih snaga koji zbog godina starosti ne mogu ostati u sastavu OS BiH, već od 1.01.2010. godine. Također je usvojen zaključak Kluba poslanika SDA koji se upućuje Zajedničkoj komisiji radi davanja smjernica prilikom razmatranja Prijedloga zakona.
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o zaštiti oznaka geografskog porijekla, Prijedlog zakona o zaštiti topografije integriranog kola, Prijedlog zakona o industrijskom dizajnu, Prijedlog zakona o žigu, Prijedog zakona o patentu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka i Prijedlog zakona o promociji malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je zaključak da je potrebno organizirati javnu raspravu o predloženom tekstu zakona.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Milorad Živković, Niko Lozančić i Šefik Džaferović, je usvojen u prvom čitanju. 
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o praznicima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ustavnopravna komisija. 
Mišljenje Ustavnopravne komisije o prijedlogu amandmana II, III i IV na Ustav Bosne i Hecregovine, čiji su predlagači poslanici Stranke za Bosnu i Hercegovinu, ide na usaglašavanje Kolegija.
Nije usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima, čiji je predlagač poslanik Bakir Izetbegović.
Usvojen je Prijedlog revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provođenje Aneksa VII. Dejtonskog mirovnog sporazuma u prvom čitanju sa Mišljenjem Zajedničke komisije. Predloženi zaključci se uz Prijedlog revidirane strategije upućuju nadležnoj komisiji na razmatranje.
Usvojen je Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH za period septembar – decembar 2009. 
K' znanju je primljena Informacija Vijeća ministara BiH o lišavanju slobode prof.dr. Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji, na osnovu zahtjeva Srbije za izručenje. Vijeće ministara BiH je zaduženo da dostavi kompletnu informaciju o ovom slučaju. 
K' znanju je primljena Inforamcija Vijeća ministara o dopisu Ministarstva sigurnosti Ujedinjenim nacijama povodom proglašavanja pojedinih organizacija iz BiH povezanim sa terorističkim organizacijama i stavljanju van snage dokumenta koji izaziva pravnu nesigurnost građana i institucija u BiH. Vijeće ministara BiH je zaduženo da dostavi kompletnu informaciju o ovom slučaju. 
K' znanju je primljena Informacija o sankcioniranju izvršilaca verbalnih i fizičkih nasrtaja na novinare u BiH i prijedlog mjera i Informacija Ministarstva vanjskih poslova BiH povodom otvaranja predstavništava Republike Srpske u inozemstvu. 
Usvojen je Prijedlog mjera za poboljšavanje uslova poslovanja u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji Bosne i Hercegovine. Usvojeni su zaključci nadležne komisije i zaključak poslanika Selima Bešlagića. 
Usvojen je Prijedlog zaključka Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u vezi s informacijom o dosadašnjim aktivnostima na digitalizaciji javnih radiotelevizijskih servisa BiH kojim se od Vijeća ministara BiH traži da raspoloživa sredstva akumuliranog viška prihoda nad rashodima RAK-a za 2008. i 2009.g. usmjere za realizaciju Projekta digitalizacije prijenosnog sistema i odašiljaoca Javnog RTV sistema BiH.
Usvojen je zaključak Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, sa 18. sjednice, održane 5.2.2009., koji glasi: „Od Parlamentarne skupštine BiH traži se pokretanje inicijative kod Ureda visokog predstavnika da se izvrši preispitivanje svih odluka visokog predstavnika kojim su smijenjena određena lica ili da visoki predstvanik donese odluku kojim će to ovlaštenje prenijeti na Instituciju ombudsmena BiH ili neku drugu instituciju.“ 
Nije usvojen prijedlog zaključka poslanika Ekrema Ajanovića koji glasi: „Tražim od Kolegija oba doma da objasne odmah zašto su zabranili održavanje svečane sjednice povodom Dana nezavisnosti BiH Forumu parlamentaraca u Velikoj sali Skupštine, na mjestu gdje je donijeta odluka o održavanju referenduma za suverenost i nezavisnot BiH. Posebno naglašavam da taj dan ti isti poslanici (Vaše bivše kolege) nisu donijeli tu odluku mi sad ne bi sjedili ovdje, a većina ne bi ni primali lijepe sume novca za svoj rad ili nerad.“
Iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju oba doma radi usaglašavanja identičnog teksta Zakona o duhanu Bosne i Hercegovine su imenovani: Velimir Jukić, Slavko Jovičić i Mehmed Suljkanović.
Usvojen je Zahtjev Istražne komisije Predstavničkog doma za provjeru navoda o raspodjeli CEMT dozvola za produženje roka za dostavljanje izvještaja do 31. 3. 2010.  
Data je saglasnost za ratifikaciju Kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj – Projekat Autoput Kakanj – Donja Gračanica, Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Arapske Republike Egipat, Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Sirijske Arapske Republike i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Moldavije o uzajamnom ukidanju viznog režima za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću