MENI
24.3.2010

DELEGACIJA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH RAZGOVARALA SA PREDSJEDAVAJUĆIM PS OSCE-a



Delegacija PS BiH koje je predvodio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Niko Lozančić susrela se danas u Sarajevu sa delegacijom Parlamentarne skupštine OSCE-a, koje je predvodio predsjedavajući PS OSCE-a Joao Soares.

Razmijenjene su informacije o aktivnostima Parlamentarne skupštine OSCE-a i najaktuelnijim političkim prilikama u BiH.
Zajednički je potvrđena neupitna evropska perspektiva BiH te od strane delegacije Parlamentarne skupštine OSCE-a izražena podrška ka ubrzanju tog puta.
Izraženo je zajedničko očekivanje da će EU parlament u najskorije vrijeme donijeti potrebne odluke koje bi značile liberalizaciju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine, te očekivanje da će Sjeveroatlansko vijeće NATO-a već na aprilskom zasjedanju u Talinu donijeti odluku o odobravanju Akcijskog plana za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u (MAP).
Isto tako izražena su očekivanja da će Bosna i Hercegovina izvršiti usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, odnosno ispoštovati Odluku Suda za ljudska prava u Strazbourgu pa time uputiti jasnu poruku da je u stanju izvršavati svoje međunarodne obaveze. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću