MENI
24.3.2010

OKONČANA 74. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je usvojen zaključak kojim je Ustavnopravna komisija PD PS BiH zadužena da organizira Javnu raspravu o Prijedlogu strategije razvoja sporta u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 

Na prijedlog Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope obavljena je rasprava o Izvještaju o aktivnostima Vijeća Evrope u 2009. g. a on je sa priloženim dokumentima primljen k' znanju.
Prijedlog zaključka kojim Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da izradi Akcioni plan  po kojem bi se operativno, na jasan način uredilo pitanje ispunjavanja obaveza i preporuka iz Izvještaja o funkcionisanju demokratskih institucija BiH i Rezolucije 1701 (2010) i Preporuke 1894 (2010), ide na usaglašavanje Kolegija. Usvojeni su zaključci kojim Predstavnički dom preporučuje da se Izvještaj o funkcionisanju demokratskih institucija BiH i Rezolucija 1701 (2010) i Preporuka 1894 (2010) proslijede nižim nivoima vlasti na upoznavanje i prepoznavanje svog dijela obaveza iz ovih dokumenata. Također su usvojeni zaključci kojim Predstavnički dom urgira da se ubrza ratificiranje Povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, što je jedna od preostalih postprijemnih obaveza i poziva Predsjedništvo BiH da ubrza proces imenovanja predstavnika BiH u međunarodnim tijelima, i to u Evropskom komitetu za sprječavanje mučenja i nehumanog ili degradirajućeg tretmana ili kazne, Savjetodavnom komitetu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, Evropskom komitetu protiv rasizma i netolerancije i Venecijanskoj komisiji.
Usvojen je Izvještaj Ministarstva komunikacija i prometa BiH o aktivnostima na projektu „Autoput na Koridoru Vc“ i Plan narednih aktivnosti.  
Usvojen je Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi u 2009. godini i zaključci kojim Predstavnički dom traži od Ureda za žalbe da pripremi i realizuje program mjera za rješavanje svih žalbi u postupku javnih nabavki u propisanom roku kao i da je u Godišnjem izvještaju o radu Ureda za žalbe potrebno u posebnom poglavlju obraditi žalbe koje nisu riješene u propisanom roku sa precizno iznesenim razlozima za produženje roka rješavanja u odnosu na propisano vrijeme.
Prijedlog zaključka Kluba poslanika SDP-a da se Prijedlog rezolucije o važnosti osude genocida u Srebrenici i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini za izgradnju trajnog mira, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović, tretira kao prvo čitanje i da se kroz amandmansku fazu omoguće eventualne popravke i poboljšanje teksta, ide na usaglašavanje Kolegija. 
Usvojena je Inicijativa poslanika Sefera Halilovića sa 71. sjednice Predstavničkog doma, održane 3. 2. 2010., koja glasi: „Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zahtijeva od Vijeća ministara BiH da dostavi kompletnu informaciju o stanju pripadnika Oružanih snaga BiH kojima u toku 2010.g. ističe ugovor i predložena rješenja ovog pitanja, kako bi se na narednoj sjednici Doma obavila rasprava o ovom važnom pitanju i donijele odluke“. (kraj)

           


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću