MENI
25.3.2010

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE DOMA NARODA



Na danas održanoj 54. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odlučeno je da se od Kolegija Doma, u vezi Prijedloga zakona o autorskim i srodnim pravima i Prijedloga zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, zatraži da se amandmanska faza produži i traje do 48 sati pred održavanje sjednice ove komisije na kojoj će biti razmatrani navedeni prijedlozi zakona.

Komisija je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine kao i podržalo načela za Prijedlog zakona o zaštiti oznaka geografskog podrijetla, Prijedlog zakona o zaštiti topografije integriranog kola, Prijedlog zakona o industrijskome dizajnu, Prijedlogu zakona o patentu kao i Prijedlogu zakona o žigu, koji su predloženi od Vijeća ministara BiH.
Članovi Komisije su utvrdili usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti tajnih podataka i Prijedlog zakona o promociji malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Nakon obavljenog razmatranja, u daljnju parlamentarnu proceduru uz određene sugestije, upućen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2009. godinu. 
Nije podržan Zahtjev predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milorada Živkovića u vezi ocjene ustavnosti člana 5. Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u Bosni i Hercegovini.
Razmatran je dopis Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine od 23. 02. 2010. godine. Donesen je zaključak o prihvaćanju dopisa RAK-a te upućivanju zahtjeva Vijeću ministara BiH s ciljem izrade izmjena i dopuna Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine.
Utvrđen je pročišćeni tekst Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, kao i zaključak da Ustavnopravna komisija Doma naroda zajedno sa Ustavnopravnom komisijom Presdstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH organizira javnu raspravu u vezi Prijedloga strategije razvoj sporta u Bosni i Hercegovini. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću