MENI
6.4.2010

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKE POSLOVE



Na danas održanoj 63. sjednici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dato je pozitivno mišljenje i preporuka Predstavničkom domu za davanje saglasnosti za ratificiranje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o prijevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom prometu, Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, Sporazuma o zajmu (Projekt poboljšanja životnih uvjeta na selu) između BiH i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, kao i Sporazuma o finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni i Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, kao i Federacije BiH, koju zastupa Federalno ministarstvo finansija, i općine Bihać (Agencija za izvedbu projekata) – Prikupljanje i tretman otpadnih voda, Bihać.

Također, Komisija je dala pozitivno mišljenje i preporuku Predstavničkog domu za davanje saglasnosti za ratificiranje Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekt Mahovljanska petlja, Sporazum između BiH i Republike Indije o međusobnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kao i Memoranduma o razumijevanju između saveznog ministra odbrane i sporta Republike Austrije, Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Hrvatske, Vlade Kraljevine Danske, Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske, Vlade Republike Mađarske, Vlade Republike Makedonije, Vlade Kraljevine Holandije, Vlade Kraljevine Norveške, Vlade Republike Poljske, Vlade Švajcarske Konfederacije, Vlade Republike Turske, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Vlade Sjedinjenih Američkih država u vezi saradnje u radu Centra za obuku za operacije podrške miru u Bosni i Hercegovini. 
Usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2009. godinu, u dijelu koji se odnosi na Izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao i Godišnji izvještaj o zaključenim međunarodnim ugovorima i stanju međunarodnih ugovora koji su u postupku ratificiranja, materijal Ministarstva vanjskih poslova BiH. 
U vezi zaključaka Vijeća Evropske unije za opće i vanjske poslove o Bosni i Hercegovini i operaciji ALTHEA (EUFOR), odlučeno je da se predloži Predstavničkog domu da zaključke primi k znanju te zaduži nadležne institucije Vijeća ministara BiH za realizacijom obaveza koje su navedene u dokumentima a odnose se na stanje u Bosni i Hercegovini i operaciji ALTHEA (EUFOR).
Primljeni su k znanju izvještaji i materijali koji su pristigli Komisiji, a odnose se na materijale Ministarstva vanjskih poslova BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću