MENI
7.4.2010

ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA, BERIZ BELKIĆ RAZGOVARAO SA GENERALNIM SEKRETAROM ORGANIZACIJE ISLAMSKE KONFERENCIJE



Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić je tokom današnjeg susreta sa generalnim sekretarom Organizacije islamske konferencije (OIC) Ekmeleddinom Ihsanogluom rekao kako se Bosna i Hercegovina treba osloboditi prošlosti i početi svoje specifičnosti koristiti kao komparativne prednosti za različite vrste međunarodnih integracija.

“Višenacionalni sastav BiH daje našoj zemlji mogućnost da gradi mostove prema islamskom, katoličkom i pravoslavnom svijetu”, rekao je Belkić, izražavajući nadu da će građani BiH shvatiti koje bi pozitivne efekte imala naša zemlja ukoliko bi se njen status posmatrača promijenio u status punopravnog člana Organizacije islamske konferencije.      
Ihsanoglu je rekao kako OIC želi unapređenje odnosa sa Bosnom i Hercegovinom i da postoji veliki broj zemalja koje žele postati posmatrači ili punopravni članovi ove organizacije.     
“Nema puno razlika između članica i posmatrača sa političke tačke gledišta, ali sa ekonomskog aspekta i sa stanovišta izgradnje i jačanja ekonomskih odnosa među zemljama ima”, naglasio je Ihsanoglu. 
Sagovornici su se složili kako je međunarodna konferencija investitora "Sarajevo biznis forum" pokazala da OIC i zemlje islamskog svijeta imaju progresivne opcije za ekonomski razvoj i nude jednake šanse za sve zainteresirane države, bez obzira na to kakav je njihov nacionalni ili vjerski sastav. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću