MENI
7.4.2010

OKONČANA 75. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj 75. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u drugom čitanju usvojeni su, Prijedlog zakona o zaštiti oznaka geografskog porijekla, Prijedlog zakona o zaštiti topografije integriranog kola, Prijedlog zakona o industrijskom dizajnu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Također, u drugom čitanju usvojeni su, Prijedlog zakona o žigu, i Prijedog zakona o patentu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Milorad Živković, Niko Lozančić i Šefik Džaferović, kao i Prijedlog zakona o izmjenаma Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, predlagač Ustavnopravna komisija.
Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o duhanu Bosne i Hercegovine. 
Usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a nije usvojeno Mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu amandmana II., III. i IV. na Ustav Bosne i Hecregovine, predlagača poslanika Stranke za Bosnu i Hercegovinu, čime predloženi amandmani nisu usvojeni.
Usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2009. godinu, s zaključcima komisija domova Parlamentarne skupštine BiH. Usvojen je zaključak poslanika Denisa Bećirovića u kojem stoji da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izražava nezadovoljstvo sa činjenicom da Vijeće ministara BiH nije realiziralo više od 150 zaključaka ovog Doma, te traži od Vijeće ministara BiH da u najkraćem roku pristupi realizaciji istih, kao i zaključak Kolegija Predstavničkog doma kojim se obavezuje Predstavnički dom da na sljedećoj sjednici izvrši imenovanje vršitelja dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koji će te poslove obavljati do imenovanja direktora.
Usvojen je Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika Bosne i Hercegovine za period oktobar - decembar 2009.
U vezi zaključaka Vijeća Evropske unije za opće i vanjske poslove o Bosni i Hercegovini i operaciji ALTHEA (EUFOR), usvojen je zaključak Komisije za vanjske poslove da Predstavnički dom dokumente koji se odnose na stanje u Bosni i Hercegovini i operaciji ALTEHA (EUFOR) primi k znanju i da pozove sve nadležne institucije na ispunjavanje obaveza navedenih u ovim dokumentima.
Nije usvojen Prijedlog zaključka broj 2 Komisije za vanjske poslove sa 74. sjednice Doma, održane 24. 3. 2010., povodom rasprave o Izvještaju o aktivnostima Vijeća Evrope u 2009. godini, kojim Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da izradi Akcioni plan po kojem bi se operativno na jasan način uredilo pitanje ispunjavanja obaveza i preporuka iz Izvještaja o funkcioniranju demokratskih institucija u BiH i Rezolucije 1701 (2010) i Preporuke 1894 (2010).
Nije usvojen Prijedlog rezolucije o važnosti osude genocida u Srebrenici i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini za izgradnju trajnog mira.
Data je saglasnost za ratificiranje: Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, Sporazuma o finansiranju i projektu između KfW, Frankfurt na Majni, i Bosne i Herecgovine – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Bihać, Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat Mahovljanska petlja, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o prijevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Indije o međusobnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Sporazum o zajmu (Projekat poboljšanja životnih uslova na selu) između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, Memoranduma o razumijevanju između saveznog ministra odbrane i sporta Republike Austrije, Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Hrvatske, Vlade Kraljevine Danske, Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske, Vlade Republike Mađarske, Vlade Republike Makedonije, Vlade Kraljevine Holandije, Vlade Kraljevine Norveške, Vlade Republike Poljske, Vlade Švicarske Konfederacije, Vlade Republike Turske, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, vezano za saradnju u radu Centra za obuku za operacije podrške miru u Bosni i Hercegovini. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću