MENI
7.4.2010

DELEGAT ZORAN KOPRIVICA I POSLANIK SLAVKO MATIĆ RAZGOVARALI SA POSLANIKOM EVROPSKOG PARLAMENTA, EMINOM BOZKURTOM



Zamjenik predsjedavajuće Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH Zoran Koprivica razgovarao je danas sa poslanikom u Evropskom parlamentu, gospođom Eminom Bozkurt.  

Tokom susreta zamjenik predsjedavajuće Zoran Koprivica istakao je da Parlamentarna skupština BiH oformila posebno savjetodavno tijelo, Vijeće nacionalnih manjina, što predstavlja još jedan korak u demokratizaciji bosankohercegovačkog društva. Prema njegovim riječima, aktivnosti Zajedničke komisije i Vijeća nacionalnih manjina baziraju se na poštivanje temeljnih ljudskih prava, s posebnim akcentom na položaj nacionalnih manjima, pitanja obrazovanja, a u narednom periodu i ostvarivanje Revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma čije se usvajanje očekuje u domovima PSBIH. 
Razgovarano je i o aktivnostima Zajedničke komisije koje se kontinuirano provode na zaštiti prava djece, borbe protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama. 
Osnovna tema susreta gđe Emine Bozkurt sa predsjedavajućim Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma, Slavkom Matićem bila je bilateralni odnosi BiH sa zemljama u okruženju, kao i mogućnosti jačanja ekonomskih odnosa. U razgovoru o približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, poslanik Emina Bozkurt izrazila je nadu da će Evropski parlament u što skorije vrijeme ukinuti vize za građane BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću