MENI
8.4.2010

ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA, BERIZ BELKIĆ RAZGOVAO SA POSLANIKOM EVROPSKOG PARLAMENTA, EMINOM BOZKURT



Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Beriz Belkić upoznao je danas poslanika u Evropskom parlamentu gđa Emine Bozkurt sa aktivnostima naše zemlje vezanim za liberalizaciju viznog režima i ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

On je u razgovoru, koji za gospođu Bozkurt predstavlja dio procesa prikupljanja informacija kako bi narednih godina u ime Evropskog parlamenta pratila situaciju u BiH, također, naglasio da su u proteklom periodu intenzivirane aktivnosti na implementaciji Presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Finci – Sejdić, pripremanje Prijedloga zakona o popisu stanovništva, Zakona o državnoj imovini i izmjene Izbornog zakona.
„Iako postoji konsenzus o potrebi ulaska u EU i NATO-u, različita su viđenja kako BiH treba ući u ove integracije. Mislim da je ekonomska obnova najbolji put za reintegraciju naše zemlje i njen dalji put ka Evropi“, rekao je on.
Belkić je Eminu Bozkurt koja će u ime Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, narednih pet godina pratiti situaciju u BiH, informisao o potrebi reaktiviranja ideje uspostave pet ekonomskih regija u BiH, organiziranih po principu evropskih regija. 
„Regionalicija bazirana na ekonomskim kriterijima omogućila bi ujednačen razvoj regija, njihov direktan pristup Evropskim fondovima i u drugi plan bi stavila danas dominantnu negativnu retoriku“, zaključio je Belkić. (kraj)         


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću