MENI
9.4.2010

POČELA 44. SJEDNICA DOMA NARODA



Na danas održanoj 44. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o duhanu Bosne i Hercegovine.
Prijedlog zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u drugom čitanju. S obzirom da je Prijedlog zakona usvojen u raziličitom tekstu nego je usvojen u Predstavničkom domu, slijedi njegovo usaglašavanje te su u Zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta zakona imenovani Sloboda Šaraba, Alma Čolo i Branko Zrno.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini, predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u drugom čitanju. S obzirom da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona usvojen u različitom tekstu nego je usvojen u Predstavničkom domu, slijedi usaglašavanje te su u Zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta zakona imenovani Slobodan Šaraba, Branko Zrno i Hazim Rančić.
U drugom čitanju, sa usvojenim amandmanom Ive Mire Jovića i tri amandmana Zorana Koprivice, usvojen je Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. S obzirom da je Prijedlog zakona usvojen u različitom tekstu u Predstavničkom domu, slijedi njegovo usaglašavanje te su u Zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta zakona imenovani Zoran Koprivica, Ivo Miro Jović i Hilmo Neimarlija. 
U drugom čitanju, sa usvojenim amandmanom Ilije Filipovića, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, predlagač Vijeće ministara BiH. S obzirom da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini usvojen u različitom tekstu u Predstavničkom domu, slijedi usaglašavanje te su u Zajedničku komisiju za usaglašavanje tekstva zakona imenovani su Branko Zrno, Drago Ljubičić i Alma Čolo.
Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o klasifikaciji djelatnosti u Bosni i Hercegovini, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojeni su u drugom čitanju. 
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači delegati Dušanka Majkić, Ilija Filipović i Hazim Rančić, usvojen je u prvom čitanju. Usvojen je zaključak da se za sedam dana skrati amandmanska faza za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.  
Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u prvom čitanju. Usvojen je zaključak da se, do drugog čitanja predloženih izmjena i dopuna Zakona, dostavi Mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH, nije usvojen u prvom čitanju. 
Prijedlog zakona o zaštiti oznaka geografskog porijekla, Prijedlog zakona o zaštiti topografije integriranog kola, Prijedlog zakona o industrijskom dizajnu, Prijedlog zakona o žigu i Prijedlog zakona o patentu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojeni su u prvom čitanju. 
Data je saglasnost za ratificiranje Ugovora između Bosne i Hercegovine  i Republike Slovenije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije o međusobnoj zamjeni nekretnina - zemljišta za izgradnju diplomatskih predstavništava u Sarajevu i Rijadu, kao i Kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kuvajtskog fonda za arapski gospodarski razvoj – Projekt Autocesta Kakanj – Donja Gračanica.
Data je saglasnost za ratificiranje Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Arapske Republike Egipat, Sporazuma o zračnom saobraćaju između Bosne i Hercegovine i  Sirijske Arapske Republike, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Moldavije o uzajamnom ukidanju viznog režima za nositelje diplomatskih i službenih pasoša, Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Indije o međusobnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o prijevozu putnika i tereta u međunarodnom cestovnom prometu, Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekt Mahovljanska petlja, Sporazuma o finansiranju i projektu između KfWa, Frankfurt na Majni, i Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo financija i trezora BiH, kao i Federacije Bosne i Hercegovine, koju zastupa Federalno ministarstvo financija, i općine Bihać, Agencija za izvođenje projekta, Prikupljanje i tretman otpadnih voda, Bihać i Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije. 
Također, data je saglasnost za ratificiranje Memoranduma o razumijevanju između saveznog ministra odbrane i sporta Republike Austrije, Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Hrvatske, Vlade Kraljevine Danske, Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske, Vlade Republike Mađarske, Vlade Republike Makedonije, Vlade Kraljevine Holandije, Vlade Kraljevine Norveške, Vlade Republike Poljske, Vlade Švicarske Konfederacije, Vlade Republike Turske, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa saradnjom u radu Centra za obuku za operacije podrške miru u Bosni i Hercegovini. 
Nastavak sjednice je najavljen za 19. 04. 2010. godine, kada će biti razmatrane preostale tačke dnevnog reda. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću