MENI
19.4.2010

OKONČAN NASTAVAK 44. SJEDNICE DOMA NARODA



Na danas okončanoj 44. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o promociji malih i srednjih preduzeća i poduzetništva u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je zaključak da se organizira Javna rasprava o Prijedlogu zakona o promociji malih i srednjih preduzeća, kao i zaključak da amandmanska faza o Prijedloga zakona o promociji malih i srednjih preduzeća traje 48 sati do održavanja sjednice Zajedničke komisije ekonomske reforme i razvoj.

U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline u sudskim postupcima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine i  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.   
Usvojen je Prijedlog revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provedbu Aneksa VII. Daytonskog mirovnog sporazuma, akt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Usvojen je Prijedlog strategije razvoja sporta u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Primljen je k znanju Izvještaj Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope o aktivnostima Vijeća Evrope u 2009. godini, s priloženim dokumentima. Usvojen je zaključak kojim se preporučuje da se Izvještaj o funkcioniranju demokratskih institucija BiH te Rezolucija 1701 (2010) i Preporuka 1894 (2010) proslijede nižim nivoima vlasti na upoznavanje i prepoznavanje svog dijela obaveza iz ovih dokumenata. Također, usvojen je zaključak kojim se urgira da se ubrza ratificiranje Povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, što je jedna od preostalih postprijemnih obaveza, kao i zaključak kojim se poziva Predsjedništvo BiH da ubrza proces imenovanja predstavnika BiH u međunarodnim tijelima, i to: Evropskom komitetu za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, Savjetodavnom komitetu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, Evropskoj komisiji protiv rasizma i netolerancije i Venecijsnskoj komisiji.
Donesen je zaključak da se Izvještaj o aktivnostima na projektu „Autocesta na Koridoru Vc“ i Plan narednih aktivnosti, materijal Ministarstva komunikacija i prometa BiH, vrati Komisiji za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije radi dostave novog Izvještaja.  
Usvojen je Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za period oktobar - decembar 2009. godine, kao i Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH za period septembar - decembar 2009. godine. 
Usvojen je Prijedlog mjera za poboljšavanje uvjeta poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji i  prehrambenoj industriji Bosne i Hercegovine. Usvojen je zaključak kojim se obavezuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, dva puta godišnje, dostavlja Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine informaciju o odnosima bilansa potreba i stanja koji uključuje vanjskotrgovinske bilanse za proizvode iz tačke 1. i 2. Prijedloga mjera za poboljšanje uvjeta poslovanja u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji Bosne i Hercegovine. Rokove iz prijedloga mjera treba uskladiti s vremenom prihvatanja Mišljenja Komisije. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću