MENI
21.4.2010

OKONČANA 76. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH nije usvojen Zahtjev poslanika Nike Lozančića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku. Prijedlog zakona će se razmatrati u skladu sa članom 126. Poslovnika. Usvojen je Prijedlog zaključka poslanika Adema Huskića da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH uputi Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH na izjašnjavanje. 

Nije usvojen Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine i Prijedloga zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku. 
Nije usvojen Prijedlog zakona o praznicima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović.
Novi rok za dostavljanje Izvještaja Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona  o autorskim i srodnim pravima i Prijedlogu zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, je 30.04.2010.g.  
Usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, čiji su predlagači poslanici Milorad Živković, Niko Lozančić i Šefik Džaferović. 
Usvojeni su Godišnji izvještaj i Finansijski izvještaji Centralne banke BiH za 2009. godinu. 
Usvojen je Izvještaj o radu i poslovanju Radio-televizije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu, čiji je podnosilac Upravni odbor Radio-televizije BiH, sa Mišljenjem i Zaključkom  Komisije za saobraćaj i komunikacije. U zaključku se kaže da Predstavnički dom PS BiH apeluje na sve odgovorne na svim nivoima vlasti da poštuju zaključke Predstavničkog doma koji se odnose na sistem javnog emitiranja u BiH.  
Usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period od 1. 1. 2009. do 31. 12. 2009., kao i Izvještaj o radu Agencije za poštanski saobraćaj BiH i finansijski izvještaj za 2009. godinu. 
Usvojeni su izvještaji o radu stalnih komisija Predstavničkog doma za 2009. godinu, i to: Ustavnopravne komisije, Komisije za vanjske poslove, Komisije za vanjsku trgovinu i carine, Komisije za finansije i budžet, Komisije za saobraćaj i komunikacije i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova. 
Usvojeni su izvještaji o radu stalnih zajedničkih komisija oba doma za 2009. godinu: Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH, Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničke komisije za administrativne poslove, Zajedničke komisije za evropske integracije i Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku. 
Sa zaključcima je usvojen Izvještaj o radu Istražne komisije za provjeru navoda o raspodjeli CEMT dozvola, u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH. 
Na prijedlog Privremene zajedničke komisije oba doma, u Nezavisnu komisiju za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čiji je potpisnik BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH, su imenovani: Mile Lasić, Semiha Borovac, Predrag Crnogorac, Damir Čačković i Milana Škipina. 
Za vršioca dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, je imenovan zamjenik ministra sigurnosti, Mijo Krešić. Iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju oba doma radi usaglašavanja teksta Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prevozu, su imenovani: Branko Dokić, Adem Huskić i Velimir Jukić. 
U Zajedničku komisiju oba doma radi usaglašavanja teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini, iz Predstavničkog doma su imenovani: Mehmed Suljkanović, Velimir Jukić i Slavko Jovičić.  
Iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju oba doma radi usaglašavanja teksta Zakona o protivminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini, su imenovani: Lejla Klokić, Niko Lozančić i Milorad Živković.
Iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju oba doma radi usaglašavanja teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, su imenovani: Branko Dokić, Adem Huskić i Martin Raguž.  
U Ad hoc komisiju za pripremu izmjena i dopuna kao i prečišćenog teksta Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, umjesto preminulog Joze Križanovića, je imenovan Selim Bešlagić.  
Nije usvojena Rezolucija o priznavanju genocida nad Jermenima, čiji je predlagač Klub poslanika SNSD-a.  
Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u vezi s višekorisničkim programom 2B, za projekte koji zahtijevaju Sporazum o finansiranju u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć u 2008. godini i Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću